YLEISRADIO Parlamentaarinen työryhmä päätti syyskuussa 2024 Ylen rahoituksen leikkaamisesta. Osana kustannussäästöohjelmaa Yle käynnisti marraskuussa 2024 muutosneuvottelut, joiden piirissä oli 1798 toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevaa työntekijää.
Alun perin kerrottiin, että neuvottelut voivat johtaa enintään 375 henkilön irtisanomiseen. Neuvottelujen aikana kustannussäästöjä on haettu laajasti yhtiöstä toiminnasta, muun muassa kiinteistökuluista, ostopalveluista, matkustamisesta sekä tulos- ja kannustinpalkitsemisen jäädyttämisestä. Muut kustannussäästöt ovat vähentäneet neuvotteluiden aikana henkilöstövähennysten määrää.
Nyt tehtyjen ratkaisujen seurauksena Ylen henkilöstömäärä vähenee 309 henkilöllä. Irtisanomisia vähennyksestä on 156. Eläköitymisten ja muiden henkilöstömuutosten myötä Ylen henkilöstö vähenee lisäksi 153 henkilöllä. Johtamisrakennetta tiivistetään edelleen ja yksiköiden uudet organisaatiot astuvat voimaan suunnitelman mukaan 1.4.2025 mennessä.
– Tunnelma tällaisena päivänä on tietysti apea, vaikka parlamentaarisen työryhmän edellyttämä säästövaatimus onkin ollut tiedossa. Irtisanottavien määrä saatiin neuvotteluiden aikana laskemaan, mutta nämä ovat silti todella ikäviä päätöksiä ja haluamme tukea henkilöstöämme tässä muutoksessa. Vuoropuhelu henkilöstön edustajien kanssa on ollut erittäin hyvää ja rakentavaa koko prosessin ajan, kommentoi Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.
Nyt tehdyillä ratkaisuilla syntyy noin 27 miljoonan euron kustannussäästöt. Säästöt edellyttävät isoa toiminnan muutosta ja toimintatapojen kehittämistä yhtiössä. Kokonaisuudessaan parlamentaarisen työryhmän edellyttämät säästöt tarkoittavat 66 miljoonan sopeutusta vuosina 2025–2027. Kustannussäästöohjelma etenee vaiheittain.
– Kipeistä ratkaisuista huolimatta pyrimme rakentamaan tulevaisuudenkestävää Yleä, joka palvelee suomalaisten erilaisia tarpeita myös jatkossa. Vaikka säästöt väistämättä supistavat Ylen tarjontaa, niin haluamme pitää Ylen ohjelmiston edelleen laajana ja tasapainoisena sekä julkisen palvelun perustan vahvana, Ylä-Anttila jatkaa.
Lue myös: Parlamentaarinen Yle-työryhmä julkaisi mietintönsä – ”Vähennetään rahoitusta, edistetään avoimuutta”
Kommentoi Facebookissa