AUTOT Toissasyksyisen päästöskandaalin pahasti ravistelema Volkswagen on panostamassa lähitulevaisuudessa vahvasti sähköautoihin, mutta ne muodostavat kaikesta huolimatta vain murto-osan koko konsernin myynnistä. Perinteisiä polttomoottoreitakin tarvitaan edelleen, mutta niiden parina nähdään entistä useammin sähkömoottori. VW:llä on tarjolla jo nyt GTE-nimiset pistokehybridiversiot Golfista sekä Passatista, ja niiden seuraksi on kehitteillä niin sanottuja kevyitä hybridejä.
Näitä 48 voltin sähköjärjestelmään perustuvia kevythybridejä kutsutaan myös miedoiksi hybrideiksi. Volkkari on tuomassa niitä markkinoille sekä etu- että nelivetoisina versioina. Polttomoottorina toimii vasta lanseerattu 1,5-litrainen TSI, joka tuottaa 150 hevosvoiman tehon. Sen parina toimii kahdeksan kilowatin sähkömoottori, joka on yhdistetty bensakoneeseen kampiakseliin hihnan välityksellä. Starttigeneraattoriksi kutsuttu sähkömoottori mahdollistaa nopean sammutusautomatiikan toiminnan, ja lisäksi se tuo lisävääntöä ja säilöö energiaa auton 48 voltin akkuun.

Tehokkaammassa kevythybridissä käytetään 35 hevosvoiman tehoista sähkömoottoria, joka voidaan asentaa joko etuakselille polttomoottorin pariksi tai vaihtoehtoisesti taka-akselille yksinään. Näin mietoon hybridiin saadaan toteutettua myös neliveto, joka ei kuitenkaan vastaa etenemiskyvyltään perinteisiä ratkaisuja. Sen ajatuksena onkin lähinnä ajovakauden parantaminen liukkaissa olosuhteissa mökkiteillä kahlaamisen sijasta. Tehokkaammassakin miedossa hybridissä sähkömoottorista saadaan rutkasti lisävääntöä, ja jarrutuksissa otetaan talteen energiaa. Tällöin bensakone sammuu kokonaan lisäsäästön saavuttamiseksi.
Kevythybridien avulla pitäisi saada aikaan merkittäviä kulutussäästöjä, mutta tekniikka ei ole kuitenkaan yhtä monimutkaista ja kallista kuin pistokehybrideissä. Hybridien lisäksi VW on kehittämässä uutta versiota 1,5-litraisesta TSI-bensaturbostaan. Moottorin erikoisuutena on muuttuvageometrinen turboahdin, ja tulevassa 130-heppaisessa versiossa pitäisi olla korkeampi puristussuhde kuin missään muussa turbokoneessa. Moottorissa käytetään myös ns. Millerin työkiertoa, ja sen kulutuksen luvataan olevan luokkansa pienintä.
Samasta moottorista on kehitteillä myös 160-hevosvoimainen versio, ja lisäksi Volkswagen on tehnyt prototyypin maakaasulla sekä bensalla käyvästä 1,5-litraisesta TSI:stä. Saksalaisten suunnitelmiin kuuluvat myös bio- ja synteettiset polttoaineet, joiden pitäisi olla kuulemma suorastaan vallankumouksellisia polttomoottoreiden ympäristövaikutusten kannalta. Dieseliinkin riittää edelleen luottoa päästöskandaalista huolimatta, ja kehitteillä on muun muassa entistä tehokkaampia katalysaattoreita päästöjen leikkaamiseksi ja typen oksidien varastoimiseksi. Lisäksi TDI-moottoriteknologiaa kehitetään tuottamaan entistä vähemmän typen oksideja.

Myös vaihteistot on otettu mukaan päästötalkoisiin. DQ381-koodinimellä tunnetun uuden seitsemänvaihteisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin pitäisi tuottaa kilometriä kohti noin 10 grammaa vähemmän hiilidioksidia kuin DSG:n ensimmäinen versio, joka esiteltiin jo viitisentoista vuotta sitten. Uusi laatikko kestää jopa 420 newtonmetrin väännön, joten sitä pystyy hyödyntämään monenlaisten moottorien parina.
Volkswagenin tulevaisuus sisältää siis paljon muutakin kuin pelkkiä sähköautoja. Esimerkiksi uusista kevythybrideistä päästään todennäköisesti nauttimaan ensimmäistä kertaa kahdeksannen sukupolven Golfissa, jonka pitäisi olla esittelyvuorossa noin vuoden päästä. Niiden rinnalla tarjotaan jatkossakin pistokehybridejä, mutta puhdasta sähkömallia uudesta Golfista ei enää nähdä. Sen paikan ottaa täyssähköinen hatchback, joka kuuluu Volkswagenin tulevaan I.D.-mallistoon.
- Lähde Autocar
Kommentoi Facebookissa