ELÄMÄNTARINA Tyynen valtameren rannalla Kaliforniassa treenatut lihaskimput esittelivät Venice Beachilla voimiaan ohikulkeville ihmisille. Legendaarisen kuntosalin Gold´s Gymin sisätiloissa oli vieläkin suurempia ja hikisempiä miehiä.
Eletään 1990-luvun alkupuolta Los Angelesissa. Tony Halme oli hankkinut Suomessa mainetta television Gladiaattorit-sarjan tylynä Viikinkinä ja viihtynyt suuressa maailmassa WWF:n ammattilaispainijana, elokuvarooleistakin puhuttiin.
Kuntosalin vastaanotossa massiivisen kokoinen tumma mies kysyy kohteliaasti vieraiden asiaa ja jylisee mikrofoniin:
– The Viking!
Hetken päästä levypainojen välistä astelee sänkitukkainen mies hajareisin. Tatuoitu viikinki ojentaa ystävällisesti suuren kouransa.
– Minulla on treenaus loppusuoralla, jutellaanko pienen hetken kuluttua?
Julman näköinen mies osoittautuu lempeäksi jättiläiseksi. Käymme syömässä Arnold Schwarzeneggerin ravintolassa, Tony kertoo shootfighting-otteluistaan Japanissa sekä urastaan töykeänä ammattipainija Ludvig Borgana.

Naamataulun mukaan
Tony on oppinut bisneksen lainalaisuudet. Sinun täytyy olla hyvä tai paha, keskinkertaisuus ei kiinnosta ketään – eikä myy lippuja.
– Minun naamallani on pikkuisen helpompi esittää pahaa, Halme nauraa.
Tony kutsuu meidät kotiinsa ja ilta jatkuu videoita katsellen. Televisiossa hän näyttää koomikon taitonsa mainostamalla niin teetä kuin pizzaakin. New Yorkissa on kuvattu elokuvaa Die Hard – koston enkeli, jossa Tonylla on rooli gangsterina ja nimi lopputeksteissä.
– Samuel L. Jackson oli reilu kaveri, mutta Bruce Willis yritti pompottaa. Eihän härmäläinen käskemällä tanssi.
Köyhän yksinhuoltajan pojan matka on ollut kivinen. Entinen ravintoloiden ovimies elää nyt amerikkalaista unelmaansa. On morsian, maasturi ja moottoripyörä sekä kaksi suurta rottweileria. Leppoisat jenkkipoliisit käyvät paikalla tarkistamassa Tonyn asekokoelman, he ovat tuttuja painikuvioista.
– Olen alkanut pikkuisen nyrkkeillä, Tony yllättää kätellessämme hyvästit.

Hinnalla millä hyvänsä
Die Hard -elokuva saa ensi-iltansa toukokuussa 1995, kesäkuussa Tony voittaa ensimmäisen erän tyrmäyksellä Caesar´s Palace -hotellissa raskaan sarjan ottelussa Brad Powellin. Heinäkuussa Los Angelesissa hän saa pistevoiton merijalkaväen mestarista Archie Perrystä.
Suomessa Halme tyrmää potkunyrkkeilymestari Tony Messengerin sekä kaksi kertaa suuremman Robert Jeep Swensonin.
– Taas jotain Halmeen pelleilyä, puhisee samassa illassa otellut Jukka Järvinen.
Raskaan sarjan parhaaksi nyrkkeilijäksi Suomessa rankattu Järvinen kieltäytyy ottelemasta Halmetta vastaan. Tony ärsyttää kertomalla tyrmänneensä Järvisen nuoruudessaan Hangon regatassa, mutta tarvitaan voittajalle luvattu mestaruusvyö ja tukku rahaa, ennen kuin Käpylän pyöveli suostuu otteluun.
Helsingin jäähalli pullistelee yleisöstä Tom Sjöbergin King´s-tallin illassa 9.9.1996. Halme aloittaa hirvittävällä lyönnillä, joka olisi osuessaan lennättänyt kenet tahansa toiselle penkkiriville. Mutta Järvinen väistää. Lopulta Tony diskataan kolmannessa erässä puskemisesta.
– Jos näet, että et voi voittaa nyrkkeilemällä, jotainhan on yritettävä, Järvisen amerikkalainen kulmamies ymmärtää.

Kuolema kaataa miehiä
Tony Halme palasi Yhdysvaltoihin ja lähti etsimään uutta kovuutta vapaaottelussa. Vastustajaksi vain sattui olympiatason painija ja tuleva lajin legenda Randy Couture.
– Äitini purskahti itkuun, kun Tony televisiossa lupasi repiä käteni irti, Couture muistelee.
Couture voitti ottelun nopeasti kuristusotteella. Mutta vuoden kuluttua Suomessa käydyssä raskaan sarjan uusintaottelussa voimasuhteet olivat kääntyneet. Tony tyrmää Järvisen ensimmäisessä erässä – ja oli niin varma voitostaan, että oli lyönyt jopa itsensä puolesta vetoa.
Seuraavan vuoden Halme ottelee turuilla ja toreilla, välillä tosissaan, välillä näytöstyyliin. Syksyllä 1998 Halme häviää mestaruuden hieman skandaalinkäryisesti keskeytetyllä ottelulla eli teknisellä tyrmäyksellä Mika Kihlströmille, kunnes voitti vyön taas takaisin.
Miehet joutuvat maksamaan joskus kovaa hintaa voimistaan. Jeep Swenson menehtyi sydänkohtaukseen kaksi vuotta Halme-ottelun jälkeen. Mika Kihlström kuoli kuntosalillaan palovammoihin puoli vuotta kohtalokkaasta ottelusta. Myös Tonyn kanssa otellut Jari Boogie Mustonen kamppaili syövän ja munuaissairauden kanssa.
Tony Halmeen suurimmiksi meriiteiksi jäivät Suomen mestaruuden lisäksi voitto Iran Barkleystä WBF:n Amerikan-mestaruusottelussa sekä otteleminen samassa illassa Mike Tysonin kanssa Kööpenhaminassa 2001. Tysonin ja Halmeen ottelua suunniteltiin myös Suomeen, mutta se kaatui suuren maailman palkkiopyyntöihin.

Uusia suuria unelmia
Kööpenhaminassa kääntyi kuitenkin seuraava sivu Viikingin tarinassa, sillä Halmeelle soitti liikemies nimeltään Veikko Vallin. Lisäravinnebisneksessä menestynyt Vallin värväsi Tonyn tuotteidensa mainoskasvoksi.
Tähtäimeksi asetettiin eduskuntavaalit vuonna 2003 ja Vallin ryhtyi Halmeen kampanjapäälliköksi. Kampanja oli tuohon aikaan edistyksellinen, sitä varten avattiin tuolloin poikkeukselliset internet-sivut, jonne äänestäjät saattoivat lähettää kysymyksiä ja kaikkiin vastattiin.
Helsingin vaalipiirin ehdokkaana Halme antoi vetoapua myös eri vaalipiirissä olleelle Timo Soinille, joka ei ollut vielä kansanedustaja. Halme viihtyi ihmisten parissa, espoolaisessa kauppakeskuksessa Tony huomasi ujon pikkupojan, jolla oli kädessään Viikinki-kortti.
– Pelottaako koskaan mennä nukkuun?
– Joskus, poika hymyili arasti.
– Pistä toi sängyn päähän, niin ei tuu mörköjä, Tony sanoi antaen ilahtuneelle pojalle kortin nimikirjoituksen kera takaisin.
Vaaleissa Tony Halme sai uskomattomat 16 390 ääntä, ilman vaaliliittoja, viidenneksi eniten koko maassa. Puhemies Paavo Lipponen piti hänen ensimmäistä puheenvuoroaan eduskunnassa jopa poikkeuksellisena.

Kolme viikkoa koomassa
Eduskunnan byrokraattisuus sai Halmeen turhautumaan. Katuviisaudella ei selviytynyt paperipinoista eivätkä eduskuntaan noussut Soini ja Tonyn apuna toiminut Vallin tulleet toimeen keskenään. Kesäloma oli kuitenkin edessä, juhannuksena Halme päätti otella viimeisen nyrkkeilyottelunsa senaattorina, ja palkkio menisi sotaveteraaneille.
Tony oli jo 40-vuotias ja ottelu virhe, vaikka vastassa Raumanmeren juhannusjuhlilla oli hyvä ystävä Sami Elovaara. Halme ei tuntunut toipuvan kunnolla kunnossa olleen vastustajansa käsittelystä.
Jo vapaapainivuosinaan USA:ssa Tony Halme oli tottunut hoitamaan itseään erilaisilla kipulääkkeillä, sillä bisnes vaati ottelemisen loukkaantuneenakin. Suomessa hänen kotonaan oli kymmeniä lääkerasioita metallisella tarjottimella.
Kesällä 2003 pillerin- ja viinanhuuruisten päivien jälkeen Tony Halme laukaisi avioriidan jälkeen kotonaan pistoolin. Ensiapuhenkilöstö ja poliisi löysivät tajuttoman miehen. Halme vaipui kolmeksi viikoksi koomaan ja tapaus aiheutti hänelle pysyvät vammat.

Hyvän ja pahan taistelu
Tony Halme kertoi nähneensä tajuttomana hyvän ja pahan välisen taistelun, molemmat halusivat hänet itselleen. Tony raitistui ja tuli uskoon. Puoliso Katja oli valvonut miehensä sairasvuoteen äärellä.
– Tony on nyt lempeämpi, Katja totesi miehestään, joka aikaisemman komentamisen sijaan muisti nyt myös kiittää.
Ero oli kuitenkin edessä kaksi vuotta myöhemmin. Pullon henki pääsi jälleen irti ja ystäväpiiri vaihtui. Työkyvyttömyyseläkkeen saanut mies teki satunnaisia laulukeikkoja ja viihtyi bileristeilyillä, mutta terävä sanavalmius oli kadonnut.
Keskiviikkona tammikuun 6. päivänä 2010 Tony Halme täytti 47 vuotta ja vieraili nuoruudenystävänsä Christer Markusasin luona, Markusasin äiti oli leiponut kakun. Tonyn oma isä oli jättänyt kodin lasten ollessa pieniä, välirikko äidinkin kanssa kesti vuosia.
Perjantaina Tony soitti managerilleen ja perui suunnitellun Kuuban-matkan, lauantaina hänen oli määrä juhlia syntymäpäiviään ravintolassa. Tony ei saapunut paikalle. Sunnuntaina hänet löydettiin asunnostaan ase vierellään, kuolinpäiväksi kirjattiin 8.1.2010.
Yhdessä viimeisistä haastatteluistaan Tony tunnusti sairastuneensa maksakirroosiin ja elävänsä enää niillä palikoilla, joita hänestä oli jäljellä. Väkivahva mies oli vääjäämättömästi menettänyt voimansa.
Ehkä Viikinki uskoi pääsevänsä Valhallaan, Odinin saliin, jossa ikuisesti voimakkaat soturit taistelevat päivisin ja juhlivat iltaisin.
- Teksti perustuu kirjoittajan henkilökohtaisiin kokemuksiin sekä Revontulen julkaisemaan Tony Halmeen elämäkertatrilogiaan
Lue myös: Sotakirjakustantaja tapasi Simo Häyhän – ja etsi Lauri Törniä Vietnamin viidakosta
Kommentoi Facebookissa