KOLUMNI Pelimonopoliyhtiö Veikkaus Oy on veronmaksajien ylläpitämä puoluepoliittinen jakokone, jolla jaetaan poliitikoille ja puolueille peitellysti puoluerahaa sekä yhdistysten ja säätiöiden kautta vaalirahaa ja muita etuisuuksia. Pelikonetta pyörittävät ammattimaisesti poliitikot, jotka Veikkauksen johdossa pystyvät vaikuttamaan yhtiön miljardin euron vuosittaisen tuoton jakoon.
Julkisuudessa monopoliyhtiö esittäytyy maailmanparannuskerhona, joka tukee vanhuksia, sairaita ja kehitysvammaisia sekä rahoittaa mielenterveys- ja päihdetyötä, siis kaikkea arvokasta ja hyvää. Puoluerahan jaosta pelimonopoli vaikenee ymmärrettävistä syistä, kuka nyt hyvin lypsävän lehmän haluaisi teurastaa.
Valtionyhtiö Veikkausta johtavat isopalkkaiset kokoomuslaiset johtajat Olli Sarekoski ja Velimatti Nummikoski ja yhtiön hallituksessa voittovarojen jakoon ovat vaikuttamassa politiikan ammattipelurit, muun muassa kokoomuksen Ilkka Kanerva, demareiden Jutta Urpilainen ja entinen perussuomalainen Raimo Vistbacka. Pyyteettömästä työstä, jolla peliriippuvaisten köyhien varoja siirretään hyvin toimeentuleville puoluekoneiston jäsenille, he saavat 2500 euroa kuussa.
Veikkausmonopolin 28-jäsenistä hallintoneuvostoa johtaa kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen 800 euron kokouspalkkiolla, varapuheenjohtajanaan perussuomalaisten Mika Niikko. Viidensadan euron kokouspalkkiolla hallintoneuvostossa pääsevät veikkausvarojen jakoon vaikuttamaan muun muassa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, demareiden Jukka Gustafsson ja eduskunnasta pudonnut keskustalainen Olavi Ala-Nissilä.
Avustusten saajapuolta kultapossukerhossa edustavat kokoomuslainen Allianssin toimitusjohtaja Anna Munsterhjelm sekä SAK:n entinen viestintäpäällikkö Sari Aalto-Matturi Suomen Mielenterveysseurasta, keskustan Juha Rehulan johtamaa Hipposta edustaa toiminnanjohtaja Vesa Mäkinen. Nämä luottamushenkilöt ovat vaikuttamassa siihen, mitkä järjestöt pääsevät nauttimaan satojen miljoonien pelipotista. Lopullinen veikkausrahojen jako tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriössä, opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä maa- ja metsätalousministeriössä.
Kuka tarvitsee tällaista massiivista verorahoja nielevää peliautomaattia? Poliitikot ja puolueet.
Poliittiset kytkennät ja veikkausrahojen jakoperiaatteet paljastuvat tarkasteltaessa saajien taustoja. Pelimiljoonia jaetaan esimerkiksi Hyvinvointilomat ry:lle, joka on SDP:n kassakone, ja jolla rahoitetaan ay- virkailijoiden ja korkeakoulutettujen lomailua mökkimaisemissa. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Esa Kaskimo on Veikkauksen hallintoneuvoston demarijäsenen Jukka Gustafssonin hyvä kaveri.
Solaris ry on vasemmiston hallussa oleva lomajärjestö, jota on pyörittänyt eduskuntaan noussut vasemmistoliiton Jussi Saramo. Lomailusta verorahoilla pääsevät punaisella jäsenkirjalla nauttimaan korkeapalkkaiset ay-aktiivit. Apila-ihmisten, kuten maataloustuottajien, lomat puolestaan järjestää keskustan halussa oleva Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry.
Puoluelomailua verorahoilla on yhdistyksissä pyörittämässä puolueiden jäsenkirjalla valittu henkilökunta. Järjestelmä on nerokas, Arkadianmäelle valitut kansanedustajat junailevat Veikkauksen johdossa pelivaroja omille taustajärjestöilleen. Ministeri jakaa yhteisen sopimuksen mukaan puolestaan varat puolueita lähellä oleville järjestöille, joita johtavat puolueen uskolliset jäsenet. Ja lopuksi eduista pääsevät nauttimaan puoluetta lähellä olevat tahot, esimerkiksi ay-aktiivit jäsenkirjalla ja tietysti poliitikot itse. Ei ole mikään ihme, että näin hyvää järjestelmää yksikään puolue ei halua purkaa.
Mitä jos peliriippuvainen eläkeläismummo tietäisi, mihin hänen euronsa todellisuudessa menevät?
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Kommentoi Facebookissa