Kun Gallen-Kallelan susikoirat Sikapellen söivät…

Vanhan Porvoon boutique-hotelli Onnissa on viisi yksilöllistä huonetta, alakerrassa sijaitsee korkeatasoinen Sicapelle. (Kuva Kari Kallonen)

Vanhasta Porvoosta löytyy kulttuuria, kulinarismia ja kummallisia tarinoita.

VANHA PORVOO Helsingin Kauppatorin kupeessa kylpevää Havis Amandaa ei tarvitse monellekaan esitellä, mutta sen tekijä lienee tämän päivän ihmiselle tuntemattomampi. Joku saattaa tietää Ville Vallgrenin ranskalaistyyppisen kalakeiton. Porvoolaissyntyinen kuvanveistäjä Ville Vallgren oli aikakautensa kulttuuripiirien keskeinen hahmo, joka opiskeli ja työskenteli 1800-luvun loppupuolella Pariisissa, jossa hän teki läpimurtonsa palkittuna taiteilijana.

Lähes 40 vuotta Pariisissa asunutta Vallgrenia kutsuttiinkin lempinimellä Pariisin Ville, kun hän vuonna 1913 palasi Suomeen. Ville Vallgren oli naimisissa kolmesti, ensin ruotsalaisen kuvanveistäjä Antoinette Råströmin kanssa, leskeksi jäätyään oopperalaulaja Madeleine Imbert-Rohanin kanssa ja hänestä erottuaan puoliso Suomessa oli Viivi Paarmio. He rakensivat ateljeen Leppävaaraan Paarmion huvilaan, lähellä sijaitsi Akseli Gallen-Kallelan taiteilijakoti Tarvaspää.

Ville Vallgren vaimonsa Viivi Paarmion sekä leppoisan lemmikkipossunsa seurassa Villa Paarmion pihapiirissä. (Kuva Leppävaara-seura)
Ville Vallgren vaimonsa Viivi Paarmion sekä leppoisan lemmikkipossunsa seurassa Villa Paarmion pihapiirissä. (Kuva Leppävaara-seura)

Elämästä sekä viinistä ja hyvästä ruoasta nautiskeleva Vallgren hoiti puutarhaa ja kasvatti mielieläimiään sikoja, jotka saivat juoksennella vapaasti sisätiloissakin. Tragedia tapahtui, kun Gallen-Kallelan yleensä säyseät susikoirat Kova ja Kiivas pistivät eräänä iltapäivänä poskeensa Villen lemmikkiporsaan Sikapellen. Possu sekä Vallgrenin perintö elävät kuitenkin edelleen tänäkin päivänä Vanhassa Porvoossa.

Yrittäjäpariskunta Riku ja Johanna Stenros asuvat Vallgrenin lapsuuden pihapiirissä. Vanhassa Porvoossa sijaitseva Hotelli Pariisin Ville on heidän unelmansa ja elämäntyönsä, viehättävästä pienestä hotellista voi erityisesti mainita luomu- ja lähiruokaa suosivan runsaan aamiaispöydän. Kiivettäessä mäkeä ylös, Porvoon Tuomiokirkon kupeessa oleva SicaPelle Wining & Dining täyttää jo vaativammankin kulinaristin toiveet.

Hotelli Pariisin Ville sijaitsee Vanhan Porvoon sydämessä, samassa pihapiirissä on myös luomutuotteita suosiva Meat Disrict. (Kuva: Kari Kallonen)
Hotelli Pariisin Ville sijaitsee Vanhan Porvoon sydämessä, samassa pihapiirissä on myös luomutuotteita suosiva Meat Disrict. (Kuva: Kari Kallonen)

Vaihtuvasta menusta vastaa kannuksensa ja Michelin-tähtensä Helsingissä ansainnut Samuli Wirgentius. Sommelier Lauri Vainio on taidokkaasti koonnut ruokalajeihin soveltuvat viinit luomu- ja alkuviineistä, usein erittäin pieniltäkin tuottajilta. Illallismenu on valittavissa kuudesta ruokalajista, jolloin kolmen ruoan ateria maksaa 49 euroa, neljän 55 euroa, viisi 62 euroa ja kuusi 69 euroa. Lokakuussa tarjolla on nelivuotisen taipaleen juhlistamiseksi myös syntymäpäivämenu.

Hintataso on lähellä pääkaupungin vastaavaa, ja menu ehdottomasti sen arvoinen. Vierailun yhteydessä palvelu oli huomaavaista, jokainen ruokalaji ja viini esiteltiin asiantuntevasti. Asiakkaan tuskin huomaama viivästys korvattiin oma-aloitteisesti ylimääräisellä viinikaadolla.

Miellyttävän illan voi helposti jatkaa viikonlopuksi, sillä samassa rakennuksessa sijaitsee boutique-hotelli Onni, jossa on viisi klassiseen tyyliin yksilöllisesti sisustettua huonetta.

Eikä Vanhan Porvoon viehätys jää tähän.

SicaPellen tarkkuutta vaativat annokset tehdään taidolla, talvella on tarjolla myös viikonloppulounas sekä sunnuntaibrunssi. (Kuva SicaPelle)
SicaPellen tarkkuutta vaativat annokset tehdään taidolla, talvella on tarjolla myös viikonloppulounas sekä sunnuntaibrunssi. (Kuva SicaPelle)

Näillä pääset eteenpäin!

Kommentoi Facebookissa