MICHELIN Turussa pidetyssä seremoniassa julkistettiin uusi pohjoismainen ravintolaraamattu, Michelin Guide Nordic Countries 2023. Mukana on kaikkiaan 271 ravintolaa, kun 42 uutta ravintolaa on lisätty oppaaseen.
Ravintoloista 81 omaa yhdestä kolmeen Michelin-tähtiä, 34 ravintolaa on saanut Bib Gourmand –tunnustuksen laadusta ja ruoanvalmistuksen tasosta ja 39 ravintolalla on Michelin Green Star poikkeuksellisesta sitoutumisesta kestävään kehitykseen.
Uusia kahden tähden ravintoloita ovat AIRA Tukholmassa sekä Koan Kööpenhaminassa. Kaikkiaan 14 uutta ravintolaa sai yhden Michelin-tähden, mukana ensimmäinen Suomessa Helsingin ja Turun ulkopuolella sijaitseva Vår Porvoossa. Näin opas luonnehtii porvoolaisravintolaa:
”Keittiömestarin läheinen suhde tuottajiin näkyy tässä entisessä suklaatehtaassa kauniisti tehdyissä ruoissa.”
Elokuussa 2021 avatun Vårin takana on kolmikko, ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö Niko Lehto, ravintoloitsija ja ravintolapäällikkö Marjo Lindberg sekä keittiömestari Oskar Kotka. Hiljattain remontoidussa Villa Borgissa vanhassa kaupungissa sijaitsevassa 24-paikkaisessa ravintolassa on tekijöidensä mukaan kyse hyvästä ruoasta, mutta ei vain siitä.
”Se kertoo keitä me olemme ja mistä tulemme. Se on tulkinta ympäröivästä luonnosta, saaristosta, vihreistä metsistä ja paikallisista maatiloista. Erilaisista ihmisistä joita yhdistää porvoolaisuus. Vår on lukemattomien asioiden ja ihmisten summa. Nämä kaikki vaikuttavat ravintolaan, antaen sille sen ainutlaatuisen tunnelman ja maun. Vår on meille jatkuvaa identiteettimme tutkimista. Menneen ja tulevan käsittelyä ruoan muodossa.”
Vår sai myös Michelin Green Starin. Hyvästä ruoasta ja kohtuullisista hinnoista myönnetyn Bib Gourmand -tunnustuksen Suomessa sai lisäksi Bona Fide Helsingissä.
Lue myös: Loirin nimikkoannos on läskisoosi – nimikyltti myös taiteilijaravintolan kantapöytään
Kommentoi Facebookissa