TERVEYS Tuhkarokko on Suomessa harvinainen tauti. Vuonna 2018 Suomessa todettiin 16 tuhkarokkotapausta. Määrä on hieman enemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia todettiin 11.
Maailmalla käynnissä olevat tuhkarokkoepidemiat lisäävät matkailun myötä myös suomalaisten riskiä saada tuhkarokkotartunta. EU-maissa todettiin vuonna 2018 yhteensä yli 12 000 tuhkarokkotapausta ja 35 tuhkarokosta johtuvaa kuolemantapausta.
Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen kattavuus on Suomessa erittäin hyvä. Vuonna 2016 syntyneistä lapsista yli 96 prosenttia on saanut MPR-rokotuksen. Hyvän laumasuojan takia riski tuhkarokon leviämiselle Suomessa on pieni. Rokotuskattavuudessa on kuitenkin alueellista vaihtelua, joten paikalliset epidemiat ovat mahdollisia.
Tuhkarokon lisäksi rokotukset ovat hävittäneet myös tuhkarokon jälkitaudit. Suomessa MPR-rokotuksilla ehkäistään keskimäärin 700 keuhkokuumetta, 260 kuumekouristusta, 37 aivotulehdusta ja 5 kuolemaa joka vuosi.
Tuhkarokkorokotukset aloitettiin vuonna 1975. Ennen tätä syntyneistä kaikki eivät ole saaneet rokotetta, eivätkä välttämättä sairastaneet lapsena tuhkarokkoa. Tuhkarokkosuojan suurimmat aukot löytyvät vuosien 1965–1975 välillä syntyneiden ikäryhmistä. Erityisesti heidän tarkistaa oma rokotesuoja, ja tarvittaessa käydä hakemassa MPR-rokote omalta terveysasemalta. Rokote on kaikille maksuton.
Rokotteista käytävästä keskustelusta huolimatta rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluikään ehtineistä lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,5 prosenttia.
- Lähde THL
Lue myös: Pohjanmaan tuhkarokkotapauksessa yli sata altistunutta – tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu
Kommentoi Facebookissa