TAPATURMAT Koulujen talvilomat alkavat ensi viikolla Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti lähiviikot muualla Suomessa. Rinteessä, jäällä ja laduilla sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös vakuutusyhtiöiden korvauspalveluissa, jossa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu talvilomakaudelle.
– Suomalaiset ovat aktiivisia talviurheilijoita ja tapaturmia sattuu eniten talviloma-aikaan. Yksityistapaturma- ja matkustajakorvauksissa vahinkomäärät kasvavat selkeästi ja asiakkailta tulee paljon yhteydenottoja, kertoo palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen LähiTapiolan korvauspalveluista.
Hännisen mukaan esimerkiksi lasketteluvammat ovat hyvin tyypillisiä talvilomakautena. Myös hiihdon ja luistelun parissa tulee eri tyyppisiä haavereita. Tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa.
Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat. Yleisiä ovat yläraajojen, erityisesti ranteen vammat tai murtumat jotka syntyvät, kun kaadutaan. Alaraajojen vammoissa erityisesti nilkan ja polven vammat korostuvat hiihtolomakaudella. Lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä.
– Monet venähdykset olisivat vältettävissä lämmittelemällä ennen urheilusuorituksia. Ihan kylmiltään ei kannattaisi lähteä urheilemaan. Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa. Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät molemmat tapaturmariskiä, Hänninen toteaa.
Influenssaepidemian vilkkaimpien viikkojen arvioidaan olevan tänä vuonna vasta edessä. Hänninen muistuttaa, että urheilusuorituksia tulee myös välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.
Kommentoi Facebookissa