Suurten sähkölaskujen isä – miljoonapalkkioiden sijaan normaaliyhtiöissä olisi näytetty ovea

Kolumnistimme toteaa, että valtionyhtiön tappiot ja pääjohtajan miljoonapalkkiot kustantavat tietenkin suomalaiset sähkönkuluttajat. (Kuvituskuva Fortum)

Vieraileva kolumnistimme ihmettelee, miksi miljoonatappioista palkitaan Fortumissa.

KOLUMNI Huhtikuun 13. päivänä 2023 Fortumin yhtiökokous valitsee uuden hallituksen yhtiölle ja siunaa nuijan kopautuksella pääjohtaja Markus Rauramon jatkokauden. Useimmat yhtiön hallituksen jäsenet menevät vaihtoon, mutta miljarditappioiden isä ei saa potkuja. Näin on päättänyt yhtiön enemmistöomistaja Suomen valtio eli me kaikki suomalaiset demariministeri Tytti Tuppuraisen välityksellä.

Omistajaohjausministerillä ei riittänyt kantti pistää Venäjällä ja Saksassa miljardimunausten tekijän päätä pölkylle, vaikka sähkölaskujen maksajille vuorineuvoksen poika Markus on tullut huippukalliiksi. Ei pelkästään Fortumin miljarditappioiden isänä, vaan sähkönkäyttäjät ovat olleet myös miljoonapalkkioiden maksajia.

Valtioyhtiön palvelukseen Rauramo tuli Stora Enson johtotehtävistä, ensin Fortumin talousjohtajaksi ja sitten pääjohtajaksi. Hänen ollessaan yhtiön talousjohtajana Fortum hankki saksalaisyhtiö Uniperista 47 prosentin osakeosuuden. Yhtiö oli roskayhtiö, jonka oston vastuullisena oli Rauramo. Fortumin mukaan Saksan seikkailuista koitui kaikkiaan vajaan 7 miljardin tappio. Venäjällä Markuksen johtamat seikkailut tulevat aiheuttamaan myös miljarditappiot. Fortum Russiasta on tilinpäätöksessä tehty noin 1,7 miljardin euron alaskirjaukset. Kaikkiaan valtionyhtiö on investoinut itänaapurin ”Kankkulan kaivoon” 4,6 miljardia euroa. Suomen taloushistorian suurimalla munauksella on veronmaksajille aiheutettu yli kymmenen miljardin tappiot. Tästä hämmästyttävästä saavutuksesta on valtionyhtiön pääjohtajalle maksettu palkkioina miljoonia. Miksi? Normaaliyhtiössä johtajalle olisi tällaisista saavutuksista näytetty välittömästi ovea.

Viime vuonna Rauramo kuittasi palkkaa 1549 tuhatta euroa ja Uniperista 157 tuhatta euroa. Kannustinrahaa tilille kertyi 816 tuhatta euroa ja eläke-etuuksia 271 tuhatta euroa ja vapaaehtoista eläkettä 315 tuhatta euroa. Kaiken kaikkiaan pääjohtajan nettosi miljardimunauksistaan viime vuonna yli kolme miljoonaa euroa. Vuonna 2021 pääjohtajan tilille kertyi vieläkin enemmän, yli neljä miljoonaa euroa.

Ministeri Tytti Tuppurainen ei nähnyt siinäkään mitään väärää, että viime vuoden huhtikuussa pääjohtaja kuittasi tililleen 423 000 euron kannustinpalkkiot ”strategisten prioriteettien edistymisestä sekä yhteistyöstä Uniperin kanssa”. Samassa kuussa yhtiö ilmoitti tappioistaan antamalla tulosvaroituksen. Paria kuukautta aikaisemmin veronmaksajat olivat Fortumin kautta rahoittaneet Uniperia neljällä miljardilla eurolla. Nämä talouden ”urotyöt” palkittiin Rauramolle vielä kaiken lisäksi vuosina 2021–2022 Fortumin osakepalkkioina, joiden arvo on noin puoli miljoonaa euroa.

Yhtiön palkitsemisvaliokunta on siunannut Rauramon ja omat mahtavat palkkionsa. Sen jäsenistä osa pitää kotipaikkanaan Sveitsiä, Portugalia ja Yhdysvaltoja. Touhu haisee tunkiolle. Mitä valtteja yhtiön johdolla on takataskussaan, joilla se pystyy kiristämään omistajaansa maksamaan miljoonatuloja itselleen yhtiön miljarditappioista huolimatta. Kaikkea ei ole vielä kerrottu laskun maksajille.

Valtionyhtiön tappiot ja pääjohtajan miljoonapalkkiot kustantavat tietenkin suomalaiset sähkönkuluttajat sähkölaskuissaan maan hallituksen siunauksella. Veromaksajien rahoilla aikoinaan pystyyn pantu Kemijoki Oy tuottaa sähköä 0,6 sentin kilowattituntihinnalla, siitä Fortum maksaa muutaman sentin enemmän ja myy sitten sähkön edelleen kuluttajille 40-kertaisella hinnalla. Tähän Fortumin lailliseen ryöstöön ei ole yhtiön suurin omistaja valtiovalta ole puuttunut. Tällä tempulla tulee tietenkin Saksan ja Venäjän seikkailujen miljardilasku, pääjohtajan ja yhtiön johtohenkilöiden miljoona laskut nopeasti kuitattua kansalaisten sähkölaskuissa.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Ruoka maksaa liikaa – hintojen nousuun on etsitty selityksiä urakalla

Kommentoi Facebookissa