JALKAPALLO Suomi ei ole pelannut koskaan miesten tai naisten jalkapallon MM-kisoissa. Vaikka Huuhkajien EM-kisapaikka on nyt totta, tuntuu Suomen pääsy miesten MM-turnaukseen yhä kaukaiselta haaveelta.
Lähimpänä miesten MM-kisapaikkaa Suomi on ollut karsinnoissa Meksikon 1986 MM-kisoihin. Noista Diego Maradonan tähdittämistä nostalgisista kisoista Suomi jäi vain yhden voiton päähän.
Vaikka Suomi oli ollut jo lähellä pääsyä 1980 EM-turnaukseen, suhtauduttiin suomalaiseen jalkapalloiluun 1980-luvulla vähättelevästi. Puhuttiin, että Suomessa pelataan potkupalloa ja muualla jalkapalloa.
Kieltämättä Suomi olikin eurooppalaisittain jalkapallon kehitysmaa. Lähes kaikkialla Euroopassa pelaajat olivat jalkapallon pääsarjoissa jo ammattilaisia, mutta Suomessa pääsarjan parhaat futarit kävivät töissä paperitehtaalla.
Mediakaan ei suomalaista jalkapalloa arvostanut. Toukokuussa 1984 urheilumedia keskittyi hehkuttelemaan Los Angelesin olympialaisiin huipentuvaa kuumaa yleisurheilukesää. Samaan aikaan alkaneet jalkapallon MM-karsinnat jäivät vähemmälle huomiolle.
Suomi aloitti karsintaurakkansa 27. toukokuuta Porissa. Vastassa oli Pohjois-Irlanti, jonka jalkapallo tuolloin eli kultakauttaan.
Pohjois-Irlannilla oli useita tähtipelaajia Englannin liigassa, kuten Arsenalin maalivahti Pat Jennings ja Manchester Unitedin hyökkääjä Norman Whiteside. Pohjois-Irlanti oli menestynyt vuoden 1982 MM-kisoissa voitettuaan Espanjan ja edettyään alkulohkostaan jatkoon.
Suomen joukkueen pelaajista vain muutamat pelasivat ulkomailla ammattilaisina. Pohjois-Irlanti matkasikin Poriin selkeänä suosikkina.
Yllättäen Suomi voitti 1-0. Voittomaalin viimeisteli Ari Valvee, joka pääsi vapaaksi maalin eteen. Leo Houtsonen antoi osumaan upean syötön.
– Sanoin pojille, että vaikka Kevin Keegan tulee vastaan, niin älkää menkö pyytämään nimmaria, vaan ottakaa pallo pois ja tehkää maali! Ari oli juuri niitä pelaajia, joka ei pyydellyt keneltäkään anteeksi, muisteli Suomen joukkueen päävalmentaja Martti Kuusela 2015 Ilta-Sanomien haastattelussa.
Kuusela oli aloittanut Suomen päävalmentajana 1982. Ensimmäisessä tulikokeessaan karsinnoissa 1984 EM-kisoihin Suomi ei voittanut yhtään ottelua. Neuvostoliitolta ja Portugalilta Kuuselan valmentama sai Suomi selkäänsä 0-5.
Kuusela arvioi myöhemmin, että oli ensimmäisissä karsinnoissaan valmentajana vielä liian kokematon. Meksikon MM-kisojen karsinnoissa oppia oli jo selkärangassa.
Voitto Pohjois-Irlannista oli valtava yllätys, mutta MM-kisapaikka oli yhä epärealistinen tavoite. Erittäin epärealistiselta se näyttikin 17. lokakuuta 1984 Lontoon Wembleyllä, kun Englanti murjoi Suomen joukkueen maalein 5-0.
Jalkapallo on 36 vuodessa muuttunut valtavasti. Silti Englannin maaleja katsellessa Suomen surkeaa puolustuspeliä ei voi kuin hämmästellä.
Pari viikkoa myöhemmin Suomi voitti lomakaupunki Antalyassa Turkin 2-1. Ari ”Zico” Hjelm puski Suomen avausmaalin 10. minuutilla ja Mika Lipposen paluupallosta tekemä maali 68. minuutilla varmisti Suomen voiton.
Vuoden 1984 osalta karsinnat päättyivät 14. marraskuuta Belfastissa. Pohjois-Irlanti otti vahingon takaisin voittamalla 2-1.
Mika Lipponen oli maalannut Suomen 21. minuutilla johtoon. John O’Neill tasoitti juuri ennen taukoa 1-1:een ja toisen puoliajan alussa Gerry Armstrong teki voittomaalin varsin kyseenalaisesti tuomitusta rangaistuspotkusta, jolla oli karsintojen loppusijoitusten kannalta lopulta paljonkin merkitystä.
Edelleen Suomen MM-kisapaikka tuntui epärealistiselta. Touko-kesäkuussa 1985 tilanne kuitenkin muuttui.
Helsinki oli 22. toukokuuta 1985 peloissaan, kun viitisensataa englantilaista jalkapallofania saapui kaupunkiin. YLE:n tv-uutisten mukaan Olympiastadionin ympäristössä ”poliisilla riitti töitä villiintyneiden englantilaisnuorten hillitsemisessä”. Stadionillakin tunnelmat olivat uutisankkuri Kari Toivosen mukaan ”suomalaisittain katsoen räväkät”.
Pelko ei ollut aiheetonta. Olihan jalkapalloväkivalta 1980-luvun Englannissa vakava ongelma.
Viikkoa Helsingin ottelun jälkeen Brysselissä Heyselin stadionilla kymmeniä Juventuksen faneja kuoli Liverpool-fanien aiheuttamassa mellakassa ennen Euroopan Cupin finaalin alkua. Kuolonuhrien joukossa oli lapsiakin.
Helsingissä Olympiastadionin läheisyydessä sijaitsevan Pub99-baarin ikkuna rikottiin ja muutama englantilaisfani vietiin putkaan. Vakavilta mellakoilta onneksi vältyttiin.
Itse ottelu päättyi suomalaisittain sensaatiomaisesti 1-1. Jari ”Jallu” Rantanen viimeisteli paluupallosta 5. minuutilla. Englannin legendaarinen maalivahti Peter Shilton antautui koko karsinnoissa vain kahdesti.
Mark Hateley tasoitti toisella puoliajalla 1-1:een. Sen jälkeen Suomella oli muutama paikka voittomaaliin.
Päävalmentaja Kuusela oli asettanut riman korkealle. Yllättäen hän ei ollutkaan tasapeliin tyytyväinen.
– En minä aliarvoi tätä, koska tämä oli hyvä tulos. Mutta kyllä minusta voitto on aina voitto ja meille niitä tulee niin pirun harvoin, Kuusela sanoi tuolloin MTV:n Kymmenen Uutisten haastattelussa.
Helsingin Olympiastadionilla pelattiin myös 6. kesäkuuta. Suomi sai vieraakseen Romanian, jota vastaan yllettiin myöskin 1-1 -tasapeliin.
Karpaattien Maradona, 1990-luvulla MM-kisoissa loistanut Romanian kaikkien aikojen jalkapalloilija Gheorghe Hagi ampui Romanian häikäisevällä kaukovedollaan 7. minuutilla johtoon Suomen maalivahdin Olli Huttusen pyöritellessä päätään. Suomi ei kuitenkaan säikähtänyt. Mika Lipponen tasoitti 26. minuutilla upealla kantapääkikallaan 1-1:een.
Suomella oli pelaamatta enää kaksi ottelua, mutta mahdollisuudet MM-kisoihin olivat elossa. Kesällä 1985 heiteltiin ajatuksia ilmoille Meksikon matkojen varaamisesta.
Unelma MM-kisoista romahti 28. elokuuta Romanian Timisoarassa Suomen hävittyä 0-2. Jalkapallonero Hagi teki itse ottelun avausmaalin ja antoi Dorin Mateutin 2-0 -maaliin upean keskityksen.
Huonolle joukkueelle Suomi ei hävinnyt. Hagi on epäilemättä yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.
Suomi päätti karsintaurakkansa 25. syyskuuta Tampereella voittamalla Turkin 1-0. Merkityksettömän ottelun voittomaalin viimeisteli Jallu Rantanen upealla kierteisellä laukauksellaan, jota Romanian tähti Hagikin olisi varmasti kehunut.
Englanti voitti lohkon. Sen perässä lohkokakkosena kisoihin eteni myös Pohjois-Irlanti voitettuaan Romanian lokakuussa vieraissa 1-0 ja pelattuaan marraskuussa Englannissa maalittoman tasapelin.
Suomi jäi kisapaikasta kahden pisteen päähän. Jos Pohjois-Irlanti olisi voitettu marraskuussa 1984 Belfastissa, olisi Suomi napannut kisapaikan.
Meksikon MM-kisoissa Pohjois-Irlanti hyytyi alkulohkoon hävittyään Brasilialle 0-3 sekä Espanjalle 1-2. Ainoan pisteensä Pohjois-Irlanti sai 1-1 -tasapelistä Algeriaa vastaan.
Jos Suomi olisi voittanut Belfastissa marraskuussa 1984, olisi Suomessa koettu 1986 todella kuuma futiskesä. Meksikon MM-kisoissa Suomi olisi päässyt pelaamaan Zicon ja Socratesin tähdittämää Brasiliaa vastaan 12. kesäkuuta Guadalajarassa. Miten siinä ottelussa olisikaan käynyt?
Lohdutukseksi Brasilia pelasi toukokuussa 1987 harjoitusottelun Suomea vastaan Helsingin Olympiastadionilla ja voitti 3-2. Kesällä 1987 Martti Kuusela totesi Levyraati-ohjelmassa kappalearvostelussaan, että ”tämähän oli kuin Suomi-Brasilia -ottelussa. En pysynyt mukana”.
Oli lähellä, ettei Kuusela päässyt kokemaan Suomi-Brasilia -ottelua MM-kisoissa. Sitä Guadalajaran ottelua muisteltaisiin varmasti yhä yhtenä suomalaisen jalkapallohistorian kohokohdista. Ari ”Zico” Hjelm olisi kohdannut oikean Zicon, oikealta nimeltään Arthur Antunes Coimbran.
Toimittajakoulun käynyt Kuusela itse toimi Meksikon kisoissa YLE:n asiantuntijana. Hän joutui jopa selostamaan muutaman pelin Pasilasta käsin, kun Pentti Salmen ja Hannu-Pekka Hännisen kansainvälinen ääniyhteys ei Meksikossa kisojen alussa toiminut. Tekniikka oli tuohon aikaan ihmeellistä.
Kuusela jätti maajoukkuevalmentajan pestin 1987. Karsinnat 1988 EM-kisoihin eivät sujuneet hyvin, mutta Kuuselan viimeisessä ottelussa Helsingissä Suomi voitti kuitenkin Tshekkoslovakian 3-0.
Kuusela teki menestyksekkään uran seurajoukkuevalmentajana. Ulkomailla hän valmensi Kreikassa ja Unkarissa hyvin tuloksin.
Moni Suomen pelaajistakin menestyi ulkomailla. MM-karsinnoissa kolme maalia tehnyt Lipponen pelasi 1985-1995 ammattilaisena Hollannissa.
Jallu Rantanen voitti IFK Göteborgissa 1987 UEFA Cupin ja pelasi 1987-89 Englannin liigassa Leicester Cityssa. Ari Hjelm pelasi huippuvuosinaan Bundesliigassa ja Kari Ukkonen Belgiassa.
Vuoden 1985 jälkeen Suomi ei ollut lähellä arvokisapaikkaa pitkään aikaan. Siihen surullisen kuuluisaan Unkari-otteluunkin oli aikaa vielä 12 vuotta.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Unohdettua futishistoriaa – Suomi oli vähällä päästä EM-kisoihin jo 40 vuotta sitten
Kommentoi Facebookissa