Suomalaisten onnistumiset Pariisin yleisurheilussa olleet vähissä

Kuva All Over Press

Nathalie Blomqvistin finaalipaikka 5000 metrillä on ollut Suomen yleisurheilun toistaiseksi ainoa valopilkku Pariisin olympialaisissa.

OLYMPIALAISET Suomalaisten osalta Pariisin olympialaisten yleisurheiluja on takana nyt kahden päivän verran. Ainoan finaalipaikan on saavuttanut Nathalie Blomqvist juoksi 5000 metrin finaaliin ajalla 15.02,75.

– Varmasti finaalissa on rajumpaa vauhtia, mutta sitten on hyvä mahdollisuus juosta kova aika ja saada hyvä sijoitus. Olen elämäni kunnossa ja toivon, että saan katsoa, mihin rajani riittävät ja kuinka kovaa pystyn juoksemaan. Tuntuu unelmalta olla finaalissa. En olisi voinut uskoa tätä ennen tätä kautta. Kaikki tämä on niin siistiä, Blomqvist totesi.

Viimeksi suomalaisista ylsi 5000 metrin olympiafinaaliin Martti Vainio Los Angelesissa 1984. Tosin Vainiota ei silloin päästetty finaalissa lähtöviivalle, koska talonmies oli asuntovaunussa antanut hänelle väärän dopingpiikin.

Eveliina Määttäsen paukut eivät riittäneet 800 metrin juoksussa välieriin.Perjantaina alkuerässään Määttänen juoksi ajan 2.00,02 ja lauantaina keräilyerässä 2.00,38. Palautumisaika juoksujen välillä oli hyvin lyhyt ja sitä Määttänen arvioikin brutaaliksi.

– Oli ihan hyvä fiilis, mutta oli toi väli aika lyhyt. Kyllä sinänsä aika brutaalilta kokonaisuudelta tuntui. Eilisillan juoksun jälkeen meni pari tuntia, että pääsi täältä kämpille ja menee vielä useampi tunti, että rauhoittuu ja saa unen päästä kiinni ja keskellä yötä herää vatsa täynnä perhosia. Yöunet jäi aika lyhkäisiksi ja palautumisaika niukaksi, Määttänen sanoi.

– Kyllä mieleni oli tänäänkin silti hyvin rauhaisa. Oli kiva juosta sellaisessa omassa kuplassa. Pysyi keskittyminen hyvin kohdillaan, hän lisäsi.

Keräilyeräjuoksu ei mennyt Määttäsellä ihan putkeen. Juoksun vauhti oli sinänsä Määttäsen toivomalla tasolla.

– Ajattelin, että nyt juostaan kovaa ja mennään vähintään aikavertailulla semifinaaliin. Siinä alkumatkassa tuli töppäys saksalaisen kanssa ja mä vähän menetin rytmiä, enkä ihan päässyt sille paikalle, johon olisin halunnut. Toinen töppäys sattui siinä loppusuoran alussa espanjalaisen ja saksalaisen kanssa. Siinä menetin sitä tärkeää loppukirirytmiä. Loppu ei tullut niin hyvin kuin olisin halunnut.

Pariisissa katsomo oli täynnä lauantaiaamuna. Määttänen oli kuitenkin keskittynyt, ettei kiinnittänyt siihen huomiota.

– En tiedä, olenko koskaan noin isolle yleisölle juossut. Mutta täytyy sanoa, että olen ollut näissä molemmissa juoksuissani niin keskittynyt, etten ole kuullut koko yleisöä.

Seiväshyppääjä Urho Kujanpääkään ei yltänyt olympiafinaaliin. Hän ylitti karsinnassa 540 viimeisellään, mutta korkeus 560 oli jo likaa.

– Kyllä toinen oli kaikkein paras yritys 560:stä. Mutta vaikka tulee uran paras hyppy arvokisakarsintaan, niin ei se välttämättä silti yli mene. Oli tosi hyvä hyppy, mutta ei vaan osunut oikeeseen kohtaan riman suhteen, Kujanpää totesi.

– Juoksu oli varmaan paras osa tänään. Iskun löytäminen siinä törmäyksessä oli vähän semmoista, ettei sitä niin hyvin saanut kiinni hypyissä kuin olisi halunnut, hän jatkoi suorittamisestaan.

Kujanpää ei silti ollut pettynyt. Kauden tasoonsa nähden hän suoriutunut odotetusti.

– Arvokisakarsintaan tälleen aamulla ehkä kuuluukin, ettei ollut ihan terävimmillään siinä. Joutui vähän hakemaan sitä hyppyä siinä. Mutta omasta mielestäni oli ihan onnistunut kisa kaikkinensa.

Kujanpää korostaa, että tasoa pitäisi kyllä nostaa, jotta hänen perustasollaan mentäisiin arvokisafinaaleihin.

– 570 eli yhtä kuin oma ennätys olisi pitänyt puhtaasti hypätä, että olisi päässyt finaaliin. Periaatteessa taso on hyvin onnistuessani siinä tasolla, että periaatteessa pääsisi olympiafinaaliinkiin. Mutta se, että finaalipaikkaan ei tarvitse itseltäni huippuonnistumista, niin tasoa pitää nostaa.

Perjantaina Ella Junnila karsiutui korkeushypyssä ja Lotta Kemppinen jäi alkueriin 100 metrillä. Senni Salminen loukkaantui kolmiloikan karsinnan verryttelyssä, eikä pystynyt kisaamaan ollenkaan.

Teksti Otto Palojärvi, Pariisi

Lue myös: Suunnistuksen maailmanmestari Pasi Ikonen menehtyi 44-vuotiaana – viimeisiä vuosia varjosti vakava sairaus

Kommentoi Facebookissa