PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen YK:n yleiskokouksen 76. yleiskeskustelussa New Yorkissa. Puheensa aluksi Niinistö onnitteli António Guterresia valinnasta toiselle kaudelle YK:n pääsihteeriksi ja totesi, että hän voi luottaa Suomen vahvaan tukeen.
Niinistö viittasi myös pääsihteerin uudessa Our Common Agenda -raportissa olevaan toteamukseen, jonka mukaan ihmiskunnalla on edessään ankara ja kiireellinen valinta: kuljemmeko kohti tuhoa vai läpimurtoa.
”Pandemia on jättänyt jälkensä meihin kaikkiin. Sama tulee koskemaan lisääntyvässä määrin myös ilmastonmuutosta ja kehittyviä teknologioita. Konfliktit eivät enää pysy vain paikallisina tai alueellisina – niillä on maailmanlaajuisia seurauksia, joko suoraan tai välillisesti. Kaikki nämä rajat ylittävät haasteet vaativat maailmanlaajuisia toimia.”
Niinistö muistutti myös, kuinka vuonna 1975, kolmekymmentä vuotta YK:n perustamisen jälkeen, 35 valtionpäämiestä kokoontui Suomen pääkaupunkiin allekirjoittamaan Helsingin päätösasiakirjan. Asiakirja keskittyi turvallisuuteen ja yhteistyöhön Euroopassa.
Presidentti arvioi, kuinka kokouksen nostattamalla hengellä voi olla maailmanlaajuisempaa merkitystä, jos se onnistuttaisiin herättämään uudelleen henkiin ja laajentamaan sen kattavuutta.
”Juuri tämän kaltaista henkeä koko maailma sekä YK kipeästi kaipaavat. Olen vakuuttunut siitä, että mitä enemmän puhumme Helsingin hengestä, sitä lähempänä olemme sen henkiin herättämistä – ja sen toteuttamista.”
YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelman Agenda 2030:n, Pariisin ilmastosopimuksen sekä Biologisen monimuotoisuuden yleissopimuksen myötä maailmalla on jo runsaasti asiakirjoja ja tiekarttoja, joihin nojata. Niinistön mukaan puhe ei kuitenkaan enää yksin riitä, vaan nyt on ryhdyttävä toimiin.
Presidentti viittasi myös viimeaikaisiin dramaattisiin tapahtumiin Afganistanissa, jotka ovat jälleen kerran muistuttaneet, kuinka hauraita rauha ja turvallisuus ovat. Suomi on ehdolla YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022–2024.
”Neuvoston jäseninä tekisimme parhaamme sen eteen, että keskeisten ihmisoikeuksia koskevien tavoitteidemme kautta edistäisimme rauhaa, vakautta ja vaurautta ympäri maailmaa.”
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti myös ensimmäisen puheensa YK:n yleiskokouksessa. Biden totesi puheessaan, kuinka Yhdysvallat ei etsi uutta kylmää sotaa.
- Lähde Tasavallan presidentin kanslia
Kommentoi Facebookissa