TALOUS Postiala ja sanomalehdistö käyvät parhaillaan läpi rajua rakennemuutosta. Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja painettujen sanomalehtien jakelumäärä on pudonnut jo 1950-luvun tasolle.
Posti jakaa kotitalouksiin päiväjakelussa keskimäärin vain kahdeksan lähetystä viikossa. Seuraavina vuosina postin määrä vähenee yhä kiihtyvää tahtia kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon viestinnän digitalisoituessa.
Posti aloittaa helmikuun ensimmäisellä viikolla yhteistoimintaneuvottelut töiden uudelleenjärjestelyistä postipalveluissa ja hallinnossa. Taustalla on postimäärän raju vähentyminen. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat sekä hallinnollisia tehtäviä että palvelutuotantoa.
Alustavan arvion mukaan henkilöstön vähentämistarve on enintään 236 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä. Postipalvelujen tuotannossa on vähentämistarpeen lisäksi merkittävä osa-aikaistamisen ja lomautusten tarve.
Postilla on tarve alentaa kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Tämä kustannussäästö tarvitaan jo yksin jaettavan postimäärän rajun vähenemisen takia. Supistuvan kirjevolyymin tuotot eivät enää kata nykyisen viisipäiväisen jakelun kustannuksia.
Samaan aikaan Posti hakee strategiansa mukaisesti voimakasta kasvua verkkokaupasta ja logistiikkapalveluista, jotka ovat molemmat kasvavia markkinoita. Asiakkaiden tarpeiden ja toimintaympäristön muuttuminen edellyttää, että Posti myös investoi uudenlaisiin palveluihin, digitalisuuteen, teknologiaratkaisuihin ja osaamiseen.
Lue myös: Etkö saanut kirjeitä tänään? – Posti on lopettanut kirjepostin jakelun tiistaisin
Kommentoi Facebookissa