AUTOT Porsche kohahdutti automaailmaa vuoden 2015 Frankfurtin autonäyttelyssä, kun stuttgartilaiset esittelivät Mission E -nimisen sähköautokonseptin. Neliovinen sportti näytti kuin 911:n ja Panameran sekoitukselta, ja se sai heti kärkeen innostuneen vastaanoton.
Porschen ajoitus konseptin esittelylle oli lähes täydellinen, vaikka näyttely-yleisö ei tätä heti tiennytkään. VW-konsernin päästöskandaali vuoti nimittäin julkisuuteen muutaman päivän päästä, ja Mission E:n tuotantoversiosta tuli osa konsernin sähköautovyörytystä.
Autoa on kehitetty viime aikoina täyttä höyryä, koska se aiotaan saada myyntiin jo muutaman vuoden päästä. Esimerkiksi Nürburgringin Nordschleifella on bongattu ratatesteissä Porschen sähköuutuuden prototyyppejä, joissa on käytetty jo tuotantomallin lopullista koria. Porschen tuotekehitysjohtaja Michael Steiner paljasti brittiläiselle Autocarille, että muotoilu on saatu valmiiksi ja että se on hyvin lähellä parin vuoden takaista tutkielmaa.

J1-koodinimellä tunnettu uutuus asemoidaan saksalaismerkin mallistossa 911:n ja Panameran väliin, mistä auton muotoilukin kertoo. Monet muut autonvalmistajat ovat lanseeraamassa sähköteknologiaansa katumaasturin kuorissa, mutta Porsche on päätynyt lähes urheiluautomaiseen ratkaisuun. J1:n akut on asennettu hyvin matalalle, mistä seuraa optimaalinen painopiste urheilullisen ajon kannalta.
Samaa pohjarakennetta hyödynnetään muuten myöhemmin myös VW-konserniin kuuluvan Bentleyn sporttisessa sähköuutuudessa, mutta esimerkiksi Audin tuleva e-tron-sähkökatumaasturi tehdään korkeammalle C-BEV-perusrakenteelle. Porsche on päässyt aloittamaan J1:n suunnittelun puhtaalta pöydältä ilman polttomoottorikäytön mukanaan tuomia rasitteita, joten akkujen ja muiden komponenttien sijoittelun pitäisi olla optimaalinen.
Konseptia vauhditti kaksi sähkömoottoria, joista irtosi 600 hevosvoiman kokonaisteho. Tuotantomallista tulee puolestaan tarjolle useita eri versioita, jotka sijoittuvat eri teholuokkiin. Alustan säädötkin räätälöidään teholukeman mukaisesti. Autoon on tarkoitus tuoda myös autonomisen ajamisen toimintoja ja Teslan kaltainen etäpäivitysmahdollisuus, jolloin teholukemaakin voitaisiin kasvattaa etänä.

Mission E:n tuotantoversiossa käytetään 800 voltin pikalatausjärjestelmää, jonka ansiosta akut pitäisi saada 80-prosenttisesti täyteen vain 15 minuutissa. Porsche on halunnut panostaa äärimmäisten toimintamatkojen sijasta nopeisiin latausaikoihin, mutta jo konseptin yhteydessä ilmoitetusta 500 kilometrin toimintasäteestä pidetään silti kiinni.
Vielä nimeämätön uutuus aiotaan esitellä vuonna 2019, ja myynti alkaa seuraavan vuoden aikana. Hinnaltaan sen pitäisi asettua Panameran hybridiversioiden väliin.
Neliovisen sähkösportin jälkeen Porschelta on tulossa täyssähköinen katumaasturi, joka asettuu saksalaisten mallistossa Macanin ja Cayennen rinnalle. Porschen varsinaisesta ikonista, eli 911:stä ei ole sentään tulossa täyssähköistä mallia, mutta hybridiä on kehitetty jo jonkin aikaa. Sitä ei kuitenkaan aiota tuoda myyntiin aivan heti, koska sähköteknologian yhdistäminen rata-ajoonkin sopivaan sporttisuuteen on osoittautunut vielä haasteelliseksi.
- Lähde Autocar
Kommentoi Facebookissa