KIRJAMESSUT Turun Kirjamessut järjestetään uudistetulla teemoittelulla tulevana syksynä. Ohjelmarunkona vuodesta 1997 asti ollut teemamaa-konsepti jää pois. Kahden vuoden opinto- ja vanhempainvapaalta ohjelmajohtajaksi palannut Jenni Haukio perustelee luovan tapahtuman voivan säilyttää vetovoimansa vain uudistumalla ja saavuttaa näin myös uutta yleisöä.
– Esimerkiksi suomalaisille läheinen Viro ehti olla teemamaana jo neljä kertaa, Jenni Haukio muistuttaa.
Uudistuksen myötä Turun Kirjamessut siirtyy teemoitteluun, jossa poikkitaiteellisen pääteeman ohella on vuosittain yksi tai muutamia keskeisiä ajankohtaisteemoja, jotka käsittelevät kulloinkin ajassa liikkuvia ilmiöitä ja puheenaiheita.
Tulevina vuosina messuteemoiksi nostetaankin kirjallisuuden lisäksi rinnalle myös muita taiteenlajeja. Poikkitaiteellisten pääteemojen sarja alkaa ensi syksyn kirjamessuilla.
– Sen tavoitteena on laventaa käsitystä kirjallisuudesta moniulotteisena taiteenlajina, jonka ilmaisumuodot eivät tänä päivänä rajoitu pelkästään painettuun sanaan. Kirjallisuus myös piirtyy kuvina, virtaa musiikkina ja kertoo tarinaansa draaman keinoin, kertoo ohjelmajohtaja Jenni Haukio.
– Myös vuoden 2020 sisällöllinen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Silloin teemamme tulee olemaan musiikki, Jenni Haukio valottaa.
Kirjamessuilla esiintyy edelleen myös kansainvälisiä kirjailijavieraita eri maista. Myös eri maiden osastokokonaisuuksia nähdään messuilla.
Teatteri ensimmäisenä pääteemana
Ensimmäisenä poikkitaiteellisten teemojen sarjassa esittäytyy teatteri, jonka Haukio kuvailee kirjallisuutta kenties kaikkein lähimpänä olevaksi toiseksi taiteenlajiksi. Tämän syksyn tapahtuma tuo esille teatteritaidetta laajasti.
– Teema on otettu valtavan myönteisesti vastaan. Mukaan ovat sitoutuneet jo muun muassa Kansallisteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teatern sekä Suomen näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien liitto, sanoo Haukio.
Turun Kaupunginteatteri iloitsee Turun Kirjamessujen päätöksestä ottaa teatteriteema kirjamessujen tämän vuoden pääteemaksi.
– Näytelmäkirjailijat ansaitsevat ehdottomasti paikkansa nykykirjailijoiden valovoimaisessa joukossa, kuvailee Turun kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila.
Samoin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi olevansa todella iloinen, että teemaksi on nostettu teatteri.
– Taiteenlajien välinen dialogi avaa uusia horisontteja sekä teatterille että kirjallisuuden eri lajeille. Teatteri on parhaimmillaan aina enemmän kuin kirjallisuuden kuvitusta ja kirjallisuus paljon muutakin kuin käsikirjoitusten materiaalia.
Ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset näkyviksi
Ajankohtaisteemoiksi ohjelmajohtaja Haukio on tälle vuodelle nostanut ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaidon ja sen edistämisen.
– Ilmastonmuutos tulee väistämättä vaikuttamaan tieteisiimme ja taiteisiimme sekä jokapäiväiseen kulttuuriseen olemassaoloomme. Kun luonnonmaisemat ja niiden myötä elämäntavat ja elinkeinot vähitellen muuttuvat, muuttuvat väistämättä myös kirjallisuuden kuvastot. Kun muuttoaallot kiihtyvät muuttaen kokonaisia yhteiskuntarakenteita, uudistuu myös kuva suomalaisuudesta.
– Kaikkea tätä pohdimme ja keskustelutamme syksyn messuilla, Haukio kuvailee.
Pääyhteistyökumppanina ilmastonmuutoksen ajankohtaisteemassa on Sitra ja mukaan on lähdössä myös muiden muassa Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Ohjelmajohtaja Haukion mukaan tulossa on erittäin ajankohtainen ja vetovoimainen ohjelmallinen kokonaisuus.
– Sitra haluaa kannustaa mahdollisimman montaa suomalaista tekemään sekä pieniä että isompia arjen ilmastotekoja. Kumppanuutemme Turun Kirjamessujen kanssa on erinomainen mahdollisuus kasvattaa tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaatimista toimista ja mahdollisuuksista kulttuurin ja taiteen keinoin, korostaa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.
Lukuliike innostaa vapaa-ajan lukuharrastukseen
Lukutaito ja sen edistäminen nousee messujen toiseksi ajankohtaisteemaksi. Teeman tiimoilta kirjamessuilla ovat mukana muun muassa Lukuliike, Lukukeskus, Lastenkirjainstituutti sekä Elinkeinoelämän keskusliitto lukutaitokampanjansa Operaatio Ankan merkeissä.
Lukuinnon herättäminen ja nuorten lukemaan kannustaminen ovat Turun Kirjamessujenkin keskeisimpiä tavoitteita. Lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemisen on todettu monessa viime vuosien tutkimuksessa vähentyneen rajusti.
Opetusneuvos Minna Harmanen Opetushallituksesta huomauttaa lukuharrastuksen vähenemisen näkyvän lasten ja nuorten lukutaitojen polarisoitumisena, jyrkkänä kahtiajakona. Opetushallituksen koordinoima Lukuliike onkin mielellään mukana erilaisissa kirjallisuustapahtumissa ja haluaa tehdä näkyväksi lukutaidon moninaisuutta ja sen kehittämisen mahdollisuuksia.
Minna Harmanen korostaa monilukutaidon kehittämistä ja lukutaidon päivittämistä esimerkiksi kouluissa myös muiden kuin äidinkielen oppiaineen tunneilla. Erilaisia lukutaitoja päivittämällä oppii myös vaikuttamaan ja osallistumaan.
– Turun Kirjamessut ja muut kirjallisuustapahtumat voivat innostaa lapsia ja nuoria lukemaan enemmän vapaa-aikanaan. Olisi hyvä, että lukeminen kiinnittyisi lasten ja nuorten arjessa muuhunkin kuin vain koulumaailmaan. Messuilla voivat eri-ikäiset lukijat kohdata kirjailijoita, jakaa lukukokemuksiaan ja löytää itselleen sopivaa luettavaa, toteaa opetusneuvos Minna Harmanen.
Turun Kirjamessujen ohjelma julkistetaan syyskuussa. Samaan aikaan kirjamessujen kanssa 4.–6. lokakuuta järjestetään Ruoka- ja Viinimessut. Turun Kirjamessut on järjestetty vuodesta 1990 lähtien, tapahtumassa vierailee vuosittain yli 20 000 kävijää.
Lue myös: Lukuklaani-hanke edisti lasten lukemista – 2 miljoonaa euroa koulukirjastoihin ja kirjoihin
Kommentoi Facebookissa