Pastaa, munakoisoa, fetaa ja tomaattia – loistavaa viikonloppusapuskaa!

Munakoiso oli jäänyt yli, ja siitä kehkeytyi yksi kaikkien aikojen pasta-aterioista.

Munakoiso oli jäänyt yli, ja siitä kehkeytyi yksi kaikkien aikojen pasta-aterioista. (Kuva Fotolia)

Kotigokki takaa, että oheisella reseptillä lopputulos on herkullinen paistos.

RUOKA Tämä tarina on tosi. Useimmat hyvät ideat lähtevät siitä, että yrität korjata vahingon tai käyttää ylijäämiä. Niin tämäkin.

Tuloksena oli yksi kaikkien aikojen pasta-aterioista. Jaan sen teille, että pääsette tekemään oman versionne tästä herkullisesta ruoasta.

Itse ideasta

Oli jäänyt yksi munakoiso yli melanzanea tehdessä. Mietin, mitä sille tekisin.

Oli tullut keitettyä tomaattikastiketta ja juuri siihen tyyliin, mitä aikanaan suosittelin fetatäytteisille munakoisorullille.

Jääkaapissa oli melkoinen lauma fetajuustoja, ja vielä punainen paprika kaupan päälle. Ja parikin pussia Gran Padano -raastetta.

Syntyi suunnitelma, jota ei tarvinnut katua hetkeäkään. Lopputulos oli lähes liikuttavan hyvää, ei ihan niin hyvää kuin Roomassa saamani tuoreeltaan raastetulla tryffelillä aateloitu carbonara kuitenkaan.

Osaset kohdalleen

Ideana on yhdistää kypsäksi paahdettu munakoiso maustetun fetan kanssa, täyttää sillä makaronit ja peittää kaikki tomaattikastikkeella. Ja kuorruttaa lopuksi juustoraasteella.

Koska oli paprika, puoliso halusi sitä antamaan purutuntumaa: erinomainen ajatus ja toimi loistavasti.

Jo edellä olevista linkeistä löytyy esimerkiksi erinomainen ohje tähän ruokaan soveltuvalle tomaattikastikkeelle ja mitä tulee esimerkiksi Paccheri-putkimakaroneista tehtävään uunivuokaan, on sen yleisohje tässä.

Tomaattikastike alkuun

Kun nollasta lähdetään, niin tässä kuvattavaan annokseen tarvitaan aika paljon kaikenlaista.

Ensin pitää hoitaa tomaattikastike.

Sen voi ”tuunata” tomaattimurskasta tai paseeratusta tomaatista tai tehdä ihan itse linkin mukaisesti. Jos teet tuoreista tomaateista kastikkeen, tee se homma ensin ja jätä kastike muhimaan. Kun tomaattikastike saa olla kannen alla tunninkin kevyesti kiehuen, se alkaa olla erinomaista.

Kastikkeen idea on rimmata täytteeseen.

Kypsä munakoiso tuoksuu hyvälle.
Kypsä munakoiso tuoksuu hyvälle. (Kuva Timo Ernamo)

Munakoiso

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen tai 200 asteeseen (kiertoilma). Halkaise munakoiso pituussuunnassa, laita puolikkaat reilun foliopalan päälle.

Vedät ristikkäisviillot pinnoille ja voitele pinnat oliiviöljyllä. Viiltojen kautta maut pääsevät paremmin hedelmälihaan: Käytä pullasutia voiteluun.

Ripottele sormisuolaa kummallekin puolikkaalle ja rouhaise mustapippuria myllystä perään. Murskaa isohko valkosipulinkynsi tai solo valkosipuli ja sirottele alemmaksi jäävälle puolikkaalle. Leikkaa vielä kohtuullinen kimppu tuoretta timjamia ja asettele samalle puolikkaalle.

Käännä toinen puolikas päälle ja kääräise munakoiso folioon ja laita uuniin kypsymään pehmeäksi. Siihen mennee reilu puoli tuntia.

Siis tarpeet:

1 munakoiso

1 iso valkosipulinkynsi tai 1 solo valkosipuli

sormisuolaa, mustapippuria, timjaminoksia ja oliiviöljyä

Lehtipersilja peittää sitruunaisen ja hunajaisen fetan.
Lehtipersilja peittää sitruunaisen ja hunajaisen fetan. (Kuva Timo Ernamo)

Feta, vaihe 1

Laita 2 x 125 grammaa fetaa noin puoleentoista litraan kylmää vettä siksi aikaa, kun käsittelet munakoisoa. Raasta varoiksi yksi luomusitruunan kuori. Luomun siksi, ettei tavallisen sitruunan kuoresta saa niitä suoja-aineita pois.

Tällä välin

Katso korkeareunainen uuniastia. Sovittele makaronit siihen. Älä asettele liian tiiviisti, että kastike mahtuu väliin ja pasta kypsyy nätisti.

Kun olet ”mallannut” makaronit, voit ottaa ne vuoasta pois odottamaan täyttöä.

Muista voidella vuoka esimerkiksi rypsiöljyllä.

Jos sinulla on se paprika, putsaa vihannes ja pilko se niin pieniksi paloiksi, että ne mahtuvat vaivatta makaronin sisään.

Muista tarkistaa tomaattikastikkeen tilanne. Sen levyn voit sammuttaa, kun soosi maistuu ja tuntuu hyvältä. Mausteinen eikä liian hapokas (muista ruokosokeri!) on tavoite.

On aika ryhtyä tuumasta toimeen.
On aika ryhtyä tuumasta toimeen. (Kuva Timo Ernamo)

Kypsynyt munakoiso ja fetatäyte

Kun munakoiso on pehmennyt (kokeile painelemalla), ota käärö uunista, avaa se ja erota puolikkaat toisistaan. Ota timjaminoksat pois ja kaavi isolla lusikalla hedelmäliha lävikköön valumaan (ja jäähtymään).

Ei kuorta mukaan – se on sitkasta ja turhaa.

Vähennä uunin lämpö 200 asteeseen tai 180 asteeseen (kiertoilma).

Tee fetan osuus täytteestä. Kaada vesi pois. Lisää kulhoon reilusti kuivattua oreganoa, ainakin puolet sitruunankuoresta sekä 1–2 teelusikallista juoksevaa hunajaa. Vaivaa (puhtain) käsin huolellisesti. Maista ja säädä.

Jos sinulla on lehtipersiljaa, voit lisätä sitä veitsellä hienonnettuna joukkoon.

Kun munakoiso on sopivasti jäähtynyt ja valunut, laita hedelmälihat leikkuulaudalle ja pieni veitsellä.  Lisää fetan seuraksi kulhoon ja vaivaa käsin tasaiseksi taikinaksi.

Jos se paprika nyt on, niin mukaan. Paranee meininki entisestään.

Kun putket on täytetty, ollaan jo vahvasti voiton puolella.
Kun putket on täytetty, ollaan jo vahvasti voiton puolella. (Kuva Timo Ernamo)

Loppusuoralle!

Täytä makaronit feta-munakoisoseoksella ja asettele saman tien vuokaan. Ei haittaa, vaikka ei ihan tasan menisikään. Jos jää vajaaksi täytteen puolesta, tomaattikastikkeessa kypsynyt pasta on herkullista sinällään ja jos täytettä jää yli, se sopii vaikka leivän päälle.

Vihreä aines kastikkeessa on tuoretta basilikaa.
Vihreä aines kastikkeessa on tuoretta basilikaa. (Kuva Timo Ernamo)

Kaatele tomaattikastiketta päälle niin, että makaronit peittyvät.

Paista uunissa keskiosassa reilut puoli tuntia (35–40 minuuttia), ota uunista ja lisää reilusti juustoraastetta pinnalle ja paista vielä 10–15 minuuttia, että pinta saa hyvän värin.

Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.

Herkullinen pastapaistos valmiina nautittavaksi.
Herkullinen pastapaistos valmiina nautittavaksi. (Kuva Timo Ernamo)

Tämä on herkullista, sen voin taata. Seuraksi hedelmäistä, melko täyteläistä punaviiniä. Monet luomupunaviinit sopivat tähän – meillä oli laivalta tuota argentiinalaista (luomu) Malbecia ja se toimi oikein mainiosti.

Uskaliaat voivat kokeilla puolikuivaa ja hapokasta Rieslingiä, mutta sen pitää olla melkoisen laadukasta.

Vinkki: jos teet tomaattikastikkeen ja fetatäytteen perjantai-iltana, lauantai menee ihan surffaillen maaliin – ruoka syntyy melkein kuin itsestään.

Lue myös: Munakoiso ja kesäkurpitsa kohtaavat intiimisti uunissa – katso kuvat!

Kotigokki

Timo Ernamo on 62-vuotias isoisä, joka valmistaa ruokaa rakkaudella perheelle, suvulle ja ystäville. Ihan kaikenlaisille ruokailijoille. Hän on toiminut kirjankustantamoissa vuodesta 1987 ja on kirjoittanut ruoasta 80-luvulta lähtien. Ernamo viihtyy myös mainiosti nenä viinilasissa.

Kommentoi Facebookissa