Nyt jyllää influenssa – näillä ohjeilla helpotat oloasi

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. (Kuva Fotolia)

Tartunnan saanut voi tartuttaa muita jo päivää ennen oireiden ilmaantumista.

TERVEYS Erityisesti pääkaupunkiseudulla on nyt paljon influenssaa sairastavia, päivystyksissä on tällä hetkellä paljon influenssapotilaita ja ruuhkaa. Useimmissa tapauksissa perusterveillä hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito kotona: lepoa, riittävästi nesteitä ja tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

– Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa olla maha- ja suolisto-oireita, kertoo Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen.

Influenssa tarttuu pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Influenssa on viruksen aiheuttama ja taudin itämisaika vaihtelee 1–3 päivän välillä ja taudin kesto on noin 3–5 päivää. Useimmissa tapauksissa perusterveillä hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito.

– On tärkeää juoda riittävästi ja ottaa tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä, esimerkiksi parasetamolivalmisteita tai ibuprofeenia pakkauksen ohjeen mukaisesti, opastaa puolestaan päivystyksen johtajalääkäri Mia Laiho.

Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää oireita. Influenssalääkitystä suositellaan erityisesti niille influenssan riskiryhmään kuuluville potilaille, jotka ovat riskissä saada influenssan jälkeen jälkitauteja, kuten korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.

Tällaisia ovat henkilöt, joilla on krooninen hengityselinten sairaus, sydän- ja verisuonitauti, ikäihmiset, vastustuskykyä alentava lääkitys tai diabetes. Heidän on syytä herkemmin oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa hakeutua hoitoon.

Lääkäriin pitää lähteä, jos kuume pitkittyy yli viisi päivää, tauti vaikeutuu uudelleen, ilmaantuu hengenahdistusta tai jos yleiskunto heikkenee.

Influenssa tarttuu helposti. Influenssaan sairastunut erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Tartunnan saanut voi tartuttaa jo päivää ennen oireiden ilmaantumista. Influenssa-aikana myös käsihygieniaa tulee tehostaa. Pesu saippualla ja vedellä riittää.

Kommentoi Facebookissa