Näin kruunu siirtyy – seuraavina Ruotsissa hallitsee kaksi kuningatarta

Kuninkaallisessa perhekuvassa prinsessa Victoria, prinssi Daniel, prinsessa Estelle sekä prinssi Oscar.

Kuninkaallisessa perhekuvassa prinssi Daniel, prinsessa Estelle, prinsessa Victoria sekä prinssi Oscar. (Kuva Anna-Lena Ahlström)

Kaarle XVI Kustaan jälkeen kruunun perivät Victoria ja pikkuprinsessa Estelle.

KUNINKAALLISET Ruotsin kuningashuone julkaisee aika ajoin virallisia perhekuvia suvun jäsenistä, nyt vuorossa oli prinsessa Victoria perheineen. Julkinen mielenkiinto ei enää keskity niinkään pariskuntaan, vaan Victorian ja hänen puolisonsa Daniel Westlingin lapsiin.

Mukana ovat luonnollisesti kuukauden kuluttua vuoden täyttävä prinssi Oscar, Skånen herttua, mutta myös helmikuussa viisivuotias prinsessa Estelle, Itä-Götanmaan herttuatar. Estelle on kruununperimysjärjestyksessä toinen äitinsä Victorian jälkeen, joten seuraavaksi Ruotsia tulee hallitsemaan kaksi kuningatarta.

Kaarle Kustaan isä kuoli pojan ollessa yksivuotias, nelivuotiaana hänestä tuli ensimmäinen kruununperijä.
Kaarle Kustaan isä kuoli pojan ollessa yksivuotias, nelivuotiaana hänestä tuli ensimmäinen kruununperijä. (Kuva Ruotsin kuningashuone)

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa nousi kuninkaaksi vuonna 1973, vain 27-vuotiaana. Carl XVI Gustavin syntyessä kruunua kantoi hänen 90-vuotias isoisoisänsä. Kaarle Kustaan ollessa vain vuoden ikäinen hänen isänsä kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1947.

Kun isoisä Kustaa VI Aadolf nousi valtaistuimelle, Kaarle Kustaa oli nelivuotias ja ensimmäinen kruununperimysjärjestyksessä. Isoisä kuoli 15. syyskuuta 1973, jolloin metsästystä harrastavasta urheiluautoilevasta poikamiesprinssistä tuli kuningas.

Kolme vuotta myöhemmin kuningas avioitui saksalaisen Silvia Sommerlathin kanssa ja Victoria syntyi 14.7.1977, joten hän täyttää kesällä 40 vuotta.

Kaarle Kustaa ja Silvia Sommerlath tapasivat vuoden 1972 kesäolympialaisissa Münchenissä, missa kuninkaalliseen sukuun kuulumaton Silvia työskenteli.
Kaarle Kustaa ja Silvia Sommerlath tapasivat vuoden 1972 kesäolympialaisissa Münchenissä, missä kuninkaalliseen sukuun kuulumaton Silvia työskenteli. (Kuva Ruotsin kuningashuone)

Victoria oli aluksi kruununperimysjärjestyksessä ensimmäinen, mutta menetti asemansa veljensä prinssi Carl Philipin syntyessä vuonna 1979. Tasa-arvoisessa Ruotsissa miesten etuoikeus kruunuun poistettiin seuraavana vuonna – kuninkaan vastustuksesta huolimatta – joten Victoria on tuleva kuningatar.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel viettivät hääpäiväänsä 19.6.2010 ja Estelle syntyi 23.2.2012. Victorian ja Estellen  jälkeen kruununperimysjärjestyksessä tulee pikkuprinssi Oscar, sen jälkeen prinssi Carl Philip ja hänen lapsensa prinssi Alexander, nuorimman sisaren Madeleinen jälkeen tulevat puolestaan hänen lapsensa.

Victorian puoliso Daniel Westling, Carl Philipin puoliso Sofia Hellqvist tai Madeleinen aviomies Chris O´Neill eivät peri Ruotsin kruunua missään tapauksessa.

Kaarle XVI Kustaa on tällä hetkellä 70-vuotias, joten kovin montaa vuotta emme todennäköisesti odota, kun naapurimaatamme hallitsee – toki suureksi osaksi edustuksellisesti – Ruotsin neljäs kuningatar.

Kaarle Kustaa on jo 70-vuotias, Victoria täyttää kesällä 40 vuotta. Ruotsissa odotetaan kruunun siirtyvän lähivuosina kuningattarelle.
Kaarle Kustaa on jo 70-vuotias, Victoria täyttää kesällä 40 vuotta. Ruotsissa odotetaan kruunun siirtyvän lähivuosina kuningattarelle. (Kuva Alexis Daflos)

Ruotsin kruununperimysjärjestys

  1. Kruununprinsessa Victoria, Länsi-Götanmaan herttuatar (s. 14.7.1977)
  2. Prinsessa Estelle, Itä-Götanmaan herttuatar (s. 23.2.2012)
  3. Prinssi Oscar, Skånen herttua (s. 2.3.2016)
  4. Prinssi Carl Philip, Värmlannin herttua (s. 13.5.1979)
  5. Prinssi Alexander, Södermanlandin herttua (s. 19.4.2016)
  6. Prinsessa Madeleine, Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar (s. 10.6.1982)
  7. Prinsessa Leonore, Gotlannin herttuatar (s. 20.2.2014)
  8. Prinssi Nicolas, Ångermanlandin herttua (s. 15.6.2015)

Kommentoi Facebookissa