Musiikkipalkinnot Vicky Rostille ja Tapio Korjukselle – ”Saa nöyräksi tällaisen pienen toimijan”

Viidellä vuosikymmenellä keikkaillut Vicky Rosti on yksi suomalaisen populaarimusiikin suurista persoonista. (Kuva Riitta Supperi)

Tapio Korjus sai Kultainen Emma -elämäntyöpalkinnon ja Vicky Rosti Erikois-Emman merkittävästä urasta.

MUSIIKKI Tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan viettävää Emma Gaalaa juhlittiin elävän yleisön kanssa Helsingin jäähallissa. Tuttuun tapaan gaalassa palkittiin edellisen vuoden aikana musiikkialalla ansioituneita artisteja, musiikintekijöitä ja muita ammattilaisia, nyt 24 eri kategoriassa.

Näiden kategorioiden lisäksi Musiikkituottajien hallitus voi vuosittain päättää Erikois- ja Kultainen Emma -palkintojen jakamisesta ja niiden saajista. Erikois-Emma voidaan myöntää henkilölle, joka on tehnyt merkittävän uran äänitemusiikin saralla tai merkittävästi edesauttanut suomalaisen äänitealan kehitystä. Kultainen Emma on elämäntyöpalkinto, joka voidaan myöntää pitkästä ja menestyksekkäästä toiminnasta suomalaisen äänitealan hyväksi.

Tänä vuonna Kultaisen Emman sai Tapio Korjus ja Erikois-Emman Virve Vicky Rosti.

– Kultainen Emma saa nöyräksi tällaisen valtavirtojen ulkopuolisen pienen toimijan, kun ajattelee niitä aikaisemmin palkittuja alan suuria persoonia ja todellisia legendoja, jotka ovat opettaneet myös minua urallani, Tapio Korjus sanoo.

Tapio Korjus on toiminut musiikin parissa yrittäjänä jo vuodesta 1971, aluksi keikkajärjestäjänä. Wigwamin managerina hän aloitti laajat kiertueet konserttisaleissa. Hänen perustamansa Rockadillo on tuonut Suomeen satoja kansainvälisiä artisteja sekä bluesin, jazzin, reggaen ja maailmanmusiikin tähtiä. Vuonna 1982 Pekka Pohjola yllytti Korjusta perustamaan oman levy-yhtiön. Yli 200 albumijulkaisua myöhemmin Rockadillo on alallaan maan vanhin edelleen toimiva indie-yhtiö.

Musiikki- ja muusikkoperheeseen syntynyt Virve Rosti ilmoitti vanhemmilleen jo viisivuotiaana, että hänestä tulee iskelmälaulaja. Haave toteutui, sillä jo ennen kuin Virve Rosti oli täysi-ikäinen, oli hän voittanut iskelmälaulun Suomen mestaruuden vuonna 1974, esiintynyt Danny In Rock -showkiertueen nuorena solistina sekä julkaissut listaykköseksi kahdentoista viikon ajaksi nousseen Kun Chicago kuoli -debyyttialbuminsa.

– Olen tietysti äärettömän iloinen kunnianosoituksesta, joka annetaan äänitemusiikin vaikuttajalle. Olen toki levyttänyt viidellä vuosikymmenellä, mutta pääosan urastani olen tehnyt keikkatyönä. Tämä on minun ensimmäinen Emmani, iloitsee Virve Rosti.

Suomea vuoden 1987 Euroviisuissa jo klassikoksi muodostuneella Sata salamaa -hitillä edustanut Rosti tunnetaan myös hiteistään Tuolta saapuu Charlie Brown, Näinkö aina meille täällä käy, Menolippu ja Oon voimissain. Kymmenen sooloalbumia urallaan julkaissut Rosti kiertää yhä menestyksekkäästi 1990-luvun alussa syntyneen Menneisyyden vangit -yhtyeen kanssa.

Lue myös: Taiteen valtionpalkinnot julkistettiin – palkittavina Hector ja Kari Hotakainen

Emma-palkitut

Vuoden artisti: Bess

Vuoden yhtye: Kuumaa

Vuoden albumi: Gettomasa

Vuoden tulokas: Pehmoaino

Vuoden biisi: Bess – Ram pam pam

Vuoden pop: Bess

Vuoden rock: Litku Klemetti

Vuoden iskelmä: Olli Halonen

Vuoden rap/r&b: Gettomasa

Vuoden metalli: Amorphis

Vuoden alternative: Pehmoaino

Vuoden musiikintekijä: Jonas Olsson

Vuoden jazz: Plop & Junnu

Vuoden etno: Bergå Folk Project

Vuoden klassinen: Lapin kamariorkesteri & John Storgårds – Hans Abrahamsen Schnee

Vuoden musiikkivideo: A. Hakaniemi – Mä voisin rakastua suhun

Vuoden tuottaja: Jonas Olsson

Kriitikoiden valinta: Pesso – 33

Vuoden lastenmusiikki: Megasakki – Siili beatboksaa

Vuoden kotimainen artisti (yleisöäänestys): Sexmane

Vienti-Emma: Amorphis

Vuoden myydyin albumi: Gettomasa

Vuoden striimatuin kotimainen biisi: Bess – Ram pam pam

Vuoden striimatuin ulkomainen biisi: Harry Styles – As It Was

Erikois-Emma: Virve Rosti

Kultainen Emma: Tapio Korjus

Kommentoi Facebookissa