Museokeskus selvitti Kalevankankaan joukkohautaan haudatut – lisätietoja listan henkilöistä kaivataan

Punaisia vangittuja Hämeenkadulla 6.4.1918. (Kuva Vapriikki)

Sisällissodan 1918 joukkohautaan on haudattu punaisia, muutamia valkoisia ja pieni joukko venäläisiä.

SISÄLLISSOTA Museokeskus Vapriikki on julkaissut valtuustoaloitteen perusteella tehdyn selvityksen Tampereella Kalevankankaan vuoden 1918 joukkohautaan todennäköisesti haudatuista henkilöistä.

Selvitys luo pohjan Kalevankankaan vainajien nimien liittämiselle punaisten muistomerkkiin. Hanketta valmistelee apulaispormestari Pekka Salmen johdolla toimiva työryhmä, jossa ovat edustettuina Tampereen kaupungin, seurakunnan ja eri työväenjärjestöjen toimijat.

Tampereen taisteluissa keväällä 1918 menetti henkensä noin 2 000 ihmistä. Tampereen valtauksen jälkeen perustetulla Tampereen vankileirillä menehtyi vuoden loppuun mennessä yli 1 200 ihmistä lisää. Taisteluissa ja myöhemmin vankileirillä kuolleista punaisista valtaosa haudattiin Kalevankankaalle avattuun joukkohautaan nimettöminä. Vaikka Tampereen taisteluissa kaatuneet valkoiset pyrittiin tunnistamaan, päätyi heitäkin muutama joukkohautaan. Joukkohautaan on haudattu myös pieni joukko venäläisiä.

Selvitysprojektin tuloksena Vapriikissa on tuotettu lista yli 2 500 joukkohautaan haudatusta ihmisestä. Lista ei ole kuitenkaan täydellinen ja se todennäköisesti sisältää edelleen virheitä. Vapriikissa toivotaankin kommentteja ja lisätietoja listaan liittyen.

Tutkimuksen lähteinä on käytetty muun muassa Suomen sotasurmat 1914–1922 -projektin tuottamaa lähdetietokantaa, Sotasurmasampoa, Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa sekä lehtien kuolinilmoituksia. Nimien selvitystyöstä on vastannut FM Antti Hannunen Tampereen kaupungin, Työväenmuseo Werstaan ja Emil Aaltosen säätiön tukemana.

Vapriikki avaa elokuussa Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston, joka tarjoaa laajemmin tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä.

Lue myös: Sotahistorian synkkä luku – suomalaiset osallistuivat neuvostopartisaanien julmiin iskuihin siviilikyliin

Kommentoi Facebookissa