Muikun sesonki on nyt – voissa paistetut muikut ovat kalaruokien klassikko

Grillatut muikut voi tarjota vaikkapa salaatin kera. (Kuva Pro Kala)

Muikkuja voi myös grillata, yhdistää pastan kanssa vuokaan ja leipoa mukaan kukkosiin.

RUOKA Muikku on lohikaloihin kuuluva pieni hopeakylkinen kala, joka elää sisävesissä. Sitä esiintyy myös merialueella, jolloin sitä kutsutaan maivaksi. Eri puolilla Suomea on erilaisia perinteisiä nimityksiä muikuille. Jossain se tunnetaan nimellä muje, jossain rääpys,

Jotkut muikkukannat ovat jo niin kuuluisia, että niillä on omat nimensä: Kitkajärven pienet muikut ovat Kitkan viisaita, ja moni on kuullut myös Puruveden muikuista.

Muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Muikku on maultaan mieto, vaalea kala. Sitä voi ostaa kaupasta kokonaisena, perattuna, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Lisäksi tarjolla on monenlaisia muikkusäilykkeitä. Myös perinteinen kalakukko valmistetaan muikusta.

Muikku on paitsi maukas, myös terveellinen valinta. Se sisältää tutkitusti erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuoniterveydelle. Muikussa on myös monia tarpeellisia vitamiineja.

Parhaillaan on meneillään muikun syyssesonki, joka kestää elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Suomessa syödään lähes yksinomaan kotimaista muikkua, ja se onkin sisävesien tärkein saaliskala. Suomalaiset ammattikalastajat nostavat järvistä vuosittain noin 2,5 miljoonaa kiloa muikkua.

Monen mielestä muikut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta muikkua voi valmistaa varsin monipuolisesti. Muikkua voi myös esimerkiksi savustaa, marinoida tai hyödyntää vaikka aasialaisittain maustettuna. Kotikokin iloksi muikku on myös helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse suomustaa eikä sen ruotoja tarvitse poistaa. Tavallisesti muikuista poistetaan sisäelimet, rintaevät ja pää. Neulamuikkuja ei perata lainkaan.

Muikun kutuaika on nyt syksyllä, ja muikun mäti on erittäin arvostettu herkku, jota kutsutaan joskus myös kotimaiseksi kaviaariksi. Mädin väri vaihtelee hieman sen mukaan, mistä järvestä muikku on pyydetty, ja tätä pienirakeista mätiä saa siksi erisävyisinä oransseina. Muikunmäti on herkkua smetanan ja hienoksi silputun sipulin kanssa esimerkiksi blinien kanssa, mätidipissä, pikkusuolaisten täytteenä tai uusiperunan kera.

Ohessa kokeiltavaksi muutama Pro Kalan tarjoama maistuva resepti:

Paistetut muikut

4 annosta

500 g perattuja muikkuja

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

ripaus pippuria

Paistamiseen: voita ja öljyä

Perkaa muikut ja huuhtele ne kylmällä vedellä tai osta valmiiksi perattuja muikkuja. Levitä ruisjauhot lautaselle, ruisjauhot suolalla ja pippurilla. Kääntele muikut jauhoseoksessa ja paista ne pannulla voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat ruskeita molemmin puolin. Tarjoa heti.

Muikkukukkoset

13–16 kpl

500 g pakastettua ruistaikinaa tai 400 g ruis-perunataikinaa

Täyte:

noin 16 perattua muikkua

1 keskikokoinen peruna

1 pienehkö sipuli

2 viipaletta pekonia

suolaa, pippuria tuoretta, hienonnettua tilliä

Annan taikinan sulaa. Kuori ja suikaloi peruna. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa pekonit ohuiksi suikaleiksi ja paista ne kevyesti pannulla yhdessä sipulissilpun kanssa, kunnes sipuli pehmenee. Siirrä jäähtymään. Kaaviloi taikina melko ohueksi levyksi ja paina siitä sopivalla muotilla halkaisijaltaan noin 12 cm:n kiekkoja.

Leikkaa peratut muikut piiraitten sisään sopiviksi paloiksi, noin kolmeen tai neljään osaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane jokaiselle taikinakiekolle ensin perunasuikaleita ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lusikoi päälle pekoni-sipuliseosta. Asettele kalapalat päälle tasaisesti. Ripottele kaloille runsaasti tuoretta tilliä.

Kypsennä kukkosia 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 min. Kukkoset maistuvat vaikkapa kahvi- tai teepöydän suolaisina paloina.

Muikkuvuoasta voi helposti kehitellä myös omia versioita.
Muikkuvuoasta voi helposti kehitellä myös omia versioita. (Kuva Pro Kala)

Muikku-pastavuoka

1 purjo

1 paprika

300 g säilykemuikkuja

1 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

6 dl vettä

1 kalaliemikuutio

2 dl ruokakermaa

1/2 dl tillisilppua

1 rkl sitruunamehua

1 tl kurkumaa

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

200 g pastaa

Pinnalle:

100 g juustoraastetta

Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Halkaise paprika, poista siemenet ja suikaloi paprikapuolikkaat. Valuta ja paloittele säilykekala.

Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta siinä purjoa ja paprikaa pari minuuttia. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi ja liemikuutio. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää kattilaan ruokakerma, tilli, sitruunamehu, mausteet ja kala. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Voitele kahden litran uunivuoka. Mittaa raaka pasta vuoan pohjalle ja kaada kuuma kastike päälle. Sekoita varovasti. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Ota vuoka uunista. Anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia.

Grillattuja muikkuja

500 g muikkuja perattuna

1,5 tl hienoa merisuolaa

1/2 tl oreganoa

1/2 dl oliiviöljyä

Kuivaa muikut tarvittaessa. Mausta huolellisesti suolalla ja oreganolla. Pyörittele oliiviöljyssä. Laita kalat grilliritilälle ja grillaa, kunnes muikut ovat kypsiä.

Voit myös latoa muikut uunipellille kypsentää 15-20 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Tarjoa salaatin ja salaatinkastikkeen kera.

Salaatti:

1 kerä romainesalaattia tai muuta salaattia

5 tomaattia

1 dl mustia oliiveja (Niçoise tai Kalamata)

1 pieni kurkku

4 kevätsipulin vartta

paahdettuja saksanpähkinöitä

Huuhdo salaatit, tomaatit, kurkku ja kevätsipuli. Revi salaatti kulhoon. Lohko tomaatit, viipaloi kurkku, hienonna kevätsipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja tarjoile kastikkeen kera.

Salaattikastike:

1/2 valkosipulinkynsi

1/2 tl oreganoa

1 dl majoneesia

1 rkl Dijon-sinappia

1 pieni sardellifilee

1/2 dl appelsiinimehua

Hienonna valkosipuli ja sardellifilee. Sekoita mukaan loput ainekset. Tarjoile kastike salaatin kera.

Lue myös: Kalan syöminen on hyödyllistä terveydelle mutta myös ympäristölle – katso herkulliset reseptit

Kommentoi Facebookissa