MEDIA Tällä viikolla on esitetty suuria muutoksia suomalaiseen mediakenttään. Konkreettisena toimenpiteenä hallitus on päättänyt antaa eduskunnalle esityksen Yleisradio Oy:stä annetun lain muuttamiseksi.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin esitys pohjautuu kokoomuslaisen Arto Satosen työryhmän aikaisemmin jättämään selvitykseen. Perussuomalaisuutta esityksessä on se, että aikaisempi sanamuoto Yleisradion tehtävästä tukea ”suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta” korvautuu sanoilla ”suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta”.
Pääministeri Juha Sipilä on ollut köydenvedossa Yleisradion kanssa journalismista. Lakiesityksen mukaan Ylen strategiasta päättäminen otettaisiin nyt pois Yleisradion hallitukselta, jota tällä hetkellä johtaa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson.
Vallan saisi poliitikoista koostuva 21-jäseninen hallintoneuvosto, josta päättää eduskunta. Henkilöstöllä on hallintoneuvostossa kaksi edustajaa, joilla on vain läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Laki halutaan voimaan mahdollisimman pian ja se luonnollisesti lisäisi eduskunnan vaikutusmahdollisuuksia Ylen toimintaan.
Veronmaksajien puolella
Oman esityksensä liikenne- ja viestintäministeriölle viikolla jätti myös Harry ”Hjallis” Harkimon johtama työryhmä otsikolla ”Moniarvoinen uutistoiminta vaatii tekoja”, joka on kaupallisen television uutistoimintaa tarkastelevan työryhmän raportti.
Liikemies Harkimon poliittinen kokemus oli ennen kansanedustajuutta edesmenneen Harri Holkerin valitsijamiehenä presidentinvaaleissa. Kun tammikuussa 2015 Anne Berner loikkasi kokoomuslistoilta keskustan ehdokkaaksi, sai se Harkimon pohtimaan omaa ehdokkuutta. ”Keskusta eli maalaisliitto ei minulle kyllä kävisi”, Harkimo kirjoitti blogissaan mutta totesi Sipilän olevan silti ”loistava tyyppi”.

Harkimo on saanut kiitosta – toki myös kritiikkiä – lakialoitteestaan, joka pakottaisi työmarkkinajärjestöt eli ammattiliitot ja työnantajaliitot julkistamaan tilinpäätöstietonsa. Erityisesti Harkimon tähtäimessä ovat ammattiliitot, jotka eivät ole verovelvollisia toiminnastaan.
Konkreettisena esimerkkinä tavalliselle kansalaiselle on vuokra-asuntoyhtiö VVO, josta ay-liike omistaa 60 prosenttia. Ay-liike on viiden viime vuoden aikana saanut VVO:lta yli 60 miljoonaa euroa verottomina osinkoina – samaan aikaan kun VVO nostaa vuokria ja valtio maksaa sille vuokratukia.
Veronmaksajien taskulla
Nyt Harkimon työryhmä esittää, että valtio tukisi MTV:n, Sanoma Oy:n ja mahdollisesti myös muiden kaupallisten mediatalojen ”lineaarisia” televisiouutisia kahdeksalla miljoonalla eurolla vuodessa. Sanoman Nelonen lopetti varsinaisen oman uutislähetyksensä kolme vuotta sitten. Raportti määrittelee tukeen oikeutetun ohjelmatuotannon seuraavasti:
”Uutis- ja ajankohtaissisältöihin luetaan myös yksittäiset ajankohtaisia poliittisia, yhteiskunnallisia asioita käsittelevät ohjelmat.”
Suurin miljoonatuen saaja on kiistatta MTV, jonka kanavalle Harkimo itse on tehnyt talk showtaan – ja jolle Harkimon esityksen mukaan voisi maksaa jatkossa valtion tukea.
MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila odotetusti ilahtui Harkimon työryhmän ehdotuksesta, mutta kritiikkiä se on saanut jo muun muassa Harkimon oman puolueen kokoomuksen mediayrittäjien taholta.
Heidän mukaansa kaupallisen median tehtävä on kannattaa itse itsensä ilman, että kättä laitetaan veronmaksajien taskuun toiminnan pyörittämiseksi. Suurena vaarana myös on, että iso osa tuesta valuisi valitettavasti jälleen kerran ulkomaisille veroparatiisiyhtiöille.
Miljoonat veroparatiisiin
Harkimon työryhmään kuuluivat myös demareiden suuri mies Eero Heinäluoma, Sanoma Media Finlandin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen konsultti Anu Nissinen sekä Yleisradion entinen sosialidemokraattinen toimitusjohtaja ja nykyinen Digitan hallituksen puheenjohtaja Arne Wessberg.
Digita on lähetysverkkoyhtiö, jolle Yleisradion lähetystoiminta lopulta päätyi myynnissä. Päivän Lehti kirjoitti asiasta artikkelissa Yle-verostasi maksetaan joka vuosi 40 miljoonaa euroa veroparatiiseja käyttävälle yhtiölle. Sattumaako, mutta kuvio tuntuu taas turhan tutulta.
Jounalisti-lehti paljasti Jarno Liskin artikkelissa viime maaliskuussa, kuinka myös MTV maksaa viisi miljoonaa vuodessa veroparatiisiin. Bonnier-konserni lainasi luxemburgilaisesta tytäryhtiöstään 100 miljoonaa euroa kesäkuussa 2014 MTV:lle. Nykyisessä nollakorkojen maailmassa koroksi sovittiin 5,02 prosenttia.

Temppu toimii yksinkertaistettuna näin. Vuonna 2014 Bonnier Treasury S.A. sai Luxemburgiin korkotuottoina noin 23 miljoonaa euroa, jotka johdannaissopimuksen perusteella päätyivät Bonnier Luxemburg S.a.r.l. -yhtiölle, josta ne maksettiin ennakko-osinkona Bonnier Finans A.B. -yhtiölle Ruotsiin.
Miljoonat olivat ruotsalaisyhtiölle verotonta tuloa kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Bonnier Treasury oli nimittäin maksanut Luxemburgiin veroja – 6 420 euroa. Bonnier Luxemburg maksoi veroa vielä vähemmän, 3 210 euroa.
Ja jotta MTV:n kuvio olisi mahdollisimman samankaltainen Digitan kanssa, Journalisti kertoo, että nykyinen MTV Oy ei ole vanha tuttu MTV Oy. Nykyinen yhtiö on perustettu vasta vuonna 2014 nimellä Bonext Oy, vuonna 2015 nimi muutettiin MTV Oy:ksi ja MTV Oy:stä tuli puolestaan MTV Sisällöt Oy.
Ystäviä ja naapureita
Pääministeri Juha Sipilä muutti kesällä 2014 Sipooseen ostaessaan sieltä omakotitalon merelliseltä asuinalueelta, Helsingin rajalta. Tunnetuin hänen naapureistaan on Hjallis Harkimo. Liikemiehet ovatkin löytäneet toisensa, Harkimo on kehunut blogissaan sekä pääministeriä että liikenneministeriä.
”Sipilä ja Berner ovat muurinmurtajia, jotka ensimmäisenä yrittävät tuoda päätöksentekoon uusia toimintatapoja.”
Ystävyys on molemmin puoleista. Tällä viikolla valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä nimitti Veikkauksen hallitukseen Hjallis Harkimon, ohi kahden muun kokoomusehdokkaan Timo Heinosen ja Ilkka Kanervan.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä vahvisti Iltalehdelle, että puolueen ykkösehdokas oli Heinonen. Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki puolestaan sanoo, että nimet eivät olleet järjestyksessä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa diplomaattisesti, että ”asiasta käytiin keskusteluja, mutta se on omistajaohjausministerin päätäntävallassa”.
On erittäin poikkeuksellista, että pääministeri ohittaa puolueen esityksen. Veikkauksen haluttuun halitukseen nimitettiin poliittisista puolueista Tuomo Puumala keskustasta, Jutta Urpilainen SDP:stä sekä perussuomalaisten Raimo Vistbacka.
Hjallis Harkimo on jääkiekkojoukkue Jokereiden pääomistaja, ja Veikkaus puolestaan Jokereiden suuri sponsori. Vaikka hallituksessa ei käsitellä sponsoriasioita, moni näkee myös tässä esteellisyys- ja jääviysongelman.
Kommentoi Facebookissa