SOSIAALINEN MEDIA Yhä useampi nuori seuraa uutisia pääosin TikTokista, jossa julkaistuista uutisvideoista puuttuu yksi keskeinen asia: julkaisuaika. Ilman julkaisuaikaa vanhat uutiset voivat levitä yhä uudelleen, näyttää tuoreilta ja näin vääristää todellisuutta.
Uutismedian liiton tuoreiden tutkimustulosten mukaan yli puolet 13–17-vuotiaista nuorista kertoo seuraavansa uutisia TikTokin kautta. Lyhytvideoalustoilla on merkittävä ongelma: uutisvideoiden yhteydessä ei näy julkaisuaikaa.
Alustoille on tyypillistä, että algoritmit nostavat vanhoja sisältöjä yhä uudelleen esiin, jolloin käyttäjän on lähes mahdotonta arvioida sisällön ajankohtaisuutta. Uutisvideoiden kohdalla tämä tarkoittaa, että yleisö voi luulla vanhaa uutista tuoreeksi uutiseksi. Tämä heikentää myös journalismin luotettavuutta.
Korjatakseen ongelman Haaga-Helian journalismin opiskelijat haastavat avoimessa kirjeessään toimitukset ja toimittajat lisäämään journalistiseen videosisältöön somessa aina aikaleiman Lisäksi opiskelijat vaativat, että Julkisen sanan neuvosto lisää journalistin ohjeisiin uuden kohdan: sosiaalisen median uutisoinnissa täytyy olla mukana aikaleima. Näin parannettaisiin uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta myös someympäristössä.
– Tiedon luotettavuuden rapautuminen on journalismille perustavanlaatuinen haaste. Mis- ja disinformaatio toimivat sytykkeinä sodille, heikentävät tai estävät ilmastotoimia ja ohjaavat presidentinvaaleja epädemokraattisille urille, taustoittaa tutkintojohtaja Kaijaleena Runsten Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.
Avoin kirje lanseerataan kansainvälisen lehdistönvapauden päivän alla sanomalehdellä, johon on koottu uutisia vuosien varrelta – ilman ainuttakaan viitettä julkaisuajankohtaan. Lopputuloksena on hämmentävä lukukokemus, jossa mikään ei kerro, ovatko tapahtumat ajankohtaisia vai menneitä.
– Vaikka erikoislehteen on koottu oikeita uutisia eri medioista, kampanjan tarkoitus ei ole kritisoida yksittäisiä toimituksia. Päinvastoin haluamme käydä rakentavaa keskustelua siitä, miten journalistisia pelisääntöjä voisi päivittää myös sosiaalisen median ympäristössä. Tavoitteena on vahvistaa yleisön luottamusta uutisiin siellä, missä ihmiset niitä yhä enemmän kuluttavat, Runsten painottaa.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalistiopiskelijat esittelevät vetoomuksensa lehdistönvapauden teemapäivän seminaarissa, jota vietetään perjantaina 2.5. mediamuseo Merkissä. Samassa foorumissa Toimittajat ilman rajoja julkaisee vuoden 2025 kansainvälisen lehdistönvapausindeksin ja International Press Institute IPI:n Suomen ryhmä jakaa tämän vuoden sananvapauspalkinnon
Lue myös: Tutkimus selvitti suomalaisten mediankäyttöä – TikTok on suositumpi kuin paperinen sanomalehti
Kommentoi Facebookissa