Monen tuotteen tai palvelun arvonlisävero nousee vuodenvaihteessa – tässä esimerkkejä

Sanoma- ja aikakauslehdet pysyvät alennetun 10 prosentin arvonlisäveron piirissä. (Kuva Kari Kallonen)

Uusi korkeampi arvonlisävero koskee esimerkiksi lääkkeitä, kirjoja, liikuntapalveluita ja matkalippuja.

ARVONLISÄVERO Hallitus esittää muutoksia alennettuihin arvonlisäverokantoihin. Jos esitys hyväksytään, monen tuotteen ja palvelun arvonlisävero nousee 10 prosentista 14 prosenttiin 1.1.2025.

Uusi korkeampi arvonlisävero koskee esimerkiksi lääkkeitä, kirjoja, liikuntapalveluita ja matkalippuja. Sen sijaan sanoma- ja aikakauslehdet pysyvät edelleen alennetun 10 prosentin arvonlisäveron piirissä. Hygieniatuotteiden eli kuukautis- ja inkontinenssisuojien sekä lasten vaippojen arvonlisävero laskee 25,5 prosentista 14 prosenttiin.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mika Jokinen kertoo, että arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko tavara toimitettu asiakkaalle tai palvelu suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2025. Kuitenkin jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen arvonlisäverokannan muutosta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta määräytyy vuoden 2024 verokannan mukaan.

− Jos esimerkiksi varaa ja maksaa joulukuussa lipun vuoden 2025 konserttiin, lipusta peritään vielä 10 % arvonlisävero. Jos maksu tapahtuu vasta tammikuussa, vero on 14 %, Jokinen selventää.

Sama sääntö pätee myös palveluihin: arvonlisäveron määrä riippuu palvelun suoritusajankohdasta, ei esimerkiksi sopimuksentekohetkestä tai laskun maksamisen ajankohdasta.

− Jos esimerkiksi yhdistys tekee joulukuussa Suomessa bussimatkan, joka laskutetaan tammikuussa, palvelu katsotaan suoritetuksi vuoden 2024 puolella ja matkaan sovelletaan tällöin 10 prosentin arvonlisäverokantaa, Mika Jokinen kertoo.

Jatkuvaluonteisiin palveluihin, esimerkiksi kuukausittain maksettaviin kuntosalijäsenyyksiin, muutos vaikuttaa siten, että tammikuusta lähtien jäsenyysmaksusta peritään 14 prosentin arvonlisävero. Jos jäsenyysmaksuja maksaa etukäteen joulukuussa, niiden arvonlisäveroprosentti on 10.

Lue myös: Kotitalousvähennys pienenee ensi vuonna – enimmäismäärä laskee 1 600 euroon

Esimerkkejä alv-kannoista 1.1.2025 alkaen

14 % (nyt 10 %)  

kirjat

lääkkeet

liikuntapalvelut

henkilökuljetukset

pääsymaksut kulttuuri-, viihde- ja urheilutilaisuuksiin

majoituspalvelut

 

14 % (nyt 25,5 %)  

kuukautis- ja inkontinenssisuojat

lasten vaipat

 

10 % (nyt 10 %)  

sanoma- ja aikakauslehdet

Kommentoi Facebookissa