Mistä hyvän kuvan erottaa huonosta? – ”Nykyään kaikki ottavat kännykällään valokuvia”

Kauniaisten Taitoluisteluseuran mainoksessa oli haasteellista saada huivi hulmuamaan luonnollisen näköisesti, varsinkaan kun sitä ei ollut luistelijalla kuvaustilanteessa.

Kauniaisten Taitoluisteluseuran mainoksessa oli haasteellista saada huivi hulmuamaan luonnollisen näköisesti, varsinkaan kun sitä ei ollut luistelijalla kuvaustilanteessa. (Kuva Markku Pajunen)

Fotofinlandian voittanut Markku Pajunen edustaa Suomea World Photographic Cupin tiimissä.

VALOKUVAUS Markku Pajusen ura valokuvaajaksi ei ole aivan tavallinen. Hän on Otaniemestä valmistunut materiaaliteknologian diplomi-insinööri, joka työskenteli vuosituhannen vaihteessa Nokialla kansainvälisissä tehtävissä. Hän oli muuan muassa Kiinassa ja perustamassa tehdasta Unkariin.

Sittemmin työt vaihtuivat startup-yritykseen, jolla piti olla loistava tulevaisuus, mutta toisin kävi, sillä rahoittajien usko hiipui.

– Nykyisin teekkariudesta muistuttaa lähinnä lätsä vappuna, heittää Pajunen, josta tuli puolivahingossa palkittu kuvaaja.

– Olen aina pitänyt kuvaamisesta ja harrastanut sitä. Olen mieltynyt kuviin, jotka eivät ole totta, mutta voisivat olla. Siihen oiva apuväline on Photoshop.

Pajunen päätti opetella myös Photoshopin jälkikäsittelytekniikan, toki itse Photoshop oli entuudestaan hänelle tuttu työkalu.

– Kilpailukuvan aihe löytyi läheltä, sillä harrastan sukellusta. Halusin luoda kuvan, jossa puolet näkymästä on veden alla. Jälkikäsittelytekniikalla sain aikaan vedenalaisen efektin. Harjoituskuvasta tuli ilmeisesti aika hyvä, koska voitin Fotofinlandia-kuvituskuvasarjan pääpalkinnon, summaa Pajunen.

Fotofinlandia-palkinto napsahti 23.3.2018. Nyt Pajunen on valittu Holy Diver -nimisellä sukeltaja-aiheisella kuvalla edustamaan Suomea World Photographic Cupin tiimiin. Kilpailu on erittäin arvostettu. Se järjestetään joka toinen vuosi. Finalistit julkaistaan tammikuussa 2019.

Pajunen kertoo muutamalla sanalla neljästä kuvastaan:

"Holy Diver"
”Holy Diver” (Kuva Markku Pajunen)

1 Palkintokuva “Holy Diver”

Halusin luoda vaikutelman; ”onko totta vai ei”. Se näyttää periaatteessa aidolta, mutta ei ole sitä. Kuva on tehty osissa. Sukeltaja on kuvattu studiossa ja meri sekä taivas on tehty fotarilla.

Sukeltaja on nousemassa vedestä, sukellus on päättynyt, hän tulee rantaan. Sukellus oli onnistunut, hyvät fiilikset, aurinko valaisee kohteen dramaattisesti siitä nimi “Holy Diver” Dion biisiä mukaillen. 

Tykkään dramatiikasta. Kuvassa täytyy olla jotain, joka hyppää silmille ja herättää mielenkiinnon. Kun katsoo syksyä ja sen harmautta, pitää saada kuviin vähän draamaa ja valoa.

"Isosiskon rakkaus"
”Isosiskon rakkaus” (Kuva Markku Pajunen)

2 “Isosiskon rakkaus”

Tämän kuvan ansiosta ryhdyin valokuvaajaksi, näin voisi kärjistää. Pääsin edustamaan tällä kuvalla EISA Photo Maestro -kilpailuun Suomea. Se on European Imaging and Sound Association -järjestön vuosittainen valokuvakilpailu, jossa kunkin jäsenmaan valokuvauslehti valitsee edustajansa kilpailuun.

Aiheet löytyvät arjesta, läheltä. Katselen elämää mieluusti humoristisen linssin läpi. Sarkasmi on lajini. Vuonna 2015 kuvakilpailun aihe oli perhe. Meillä kotona oli sisarusten välinen mustasukkaisuusdraama päällä. Vilkkaassa mielikuvituksessani mietin mitä isosisko haluaisi tehdä pikkuveljelle. Oikeasti ei tietenkään pikkuveli ollut wc-pytyssä, ainoastaan minun mielikuvituksessa, kertoilee Pajunen.

Tämä kuva oli Puolan kameralehden kansikuvassa 2015. Kuva sai hopeamitallin kilpailussa. Se oli ensimmäinen suomalainen palkintosija kilpailussa ja toistaiseksi vielä ainoa.

"Matkalla Sodankylään"
”Matkalla Sodankylään” (Kuva Markku Pajunen)

3 ”Matkalla Sodankylään”

Kuvan pariskunta on kuvitteellisesti matkalla Sodankylän filmijuhlille, jossa he käyvät säännöllisesti. He lukevat Filmihullut-lehteä. Kuva on tehty vaimon 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Mies on kiinnostunut höyryvetureista.

Rakennettuihin kuviin voi yhdistää haluamansa asiat ja mieleisen miljöön. Tässä yksi esimerkki: merkkipäivästä ja harrastuksesta.

4 “Taitoluistelija”

Harvemmin huivi lentää näin. Kuva on kuvattu Kauniaisten Taitoluisteluseuran mainokseen. On haasteellista saada huivi hulmuamaan luonnollisen näköisesti, varsinkaan kun sitä ei ollut luistelijalla kuvaustilanteessa.

Mitä seuraavaksi? Valokuvaaja Pajunen on kyseenalaistaja.

– Pidän haasteista, haluan tehdä asiat eri tavalla. Kun aloitan työn minulla on visio, jota tavoittelen. Puutteeni on kärsimättömyys. Haluan draivia, meininkiä ja toteuttaa itseäni, pohdiskelee Pajunen pyydettäessä.

Hän haluaa kertoa kuvillaan tarinoita.

– Ja mielelläni laitan sinne hienovaraisia viitteitä laajemmista yhteiskunnallisista asioista. Itse asiassa seuraavaksi haluaisin kuvata yrittäjiä työnsä ääressä. Tarkoitukseni on tehdä näyttely. Jos joku yrittäjä haluaa tulla kuvatuksia työssään, saa ottaa yhteyttä, hän vinkkaa.

Lue myös: Uuden ajan kirjasto Oodi on avattu – rakennus on oodi suomalaiselle sivistykselle ja tasa-arvolle

Mistä hyvän kuvan erottaa huonosta?

Markku Pajunen sanoo, että valokuvaajan tehtävä on tuoda lisäarvoa. Nykyään kaikki ottavat kännykällään valokuvia. Ammattikuvaajan ottaman kuvan on oltava hyvä niin teknisesti kuin kerronnallisestikin. Sen on ylitettävä asiakkaan odotukset.

Kommentoi Facebookissa