Maailman tarkin viiva sijaitsee Suomessa ja Nummelassa – ”Pituus tiedetään alle millimetrin kymmenesosan tarkkuudella”

Tutkimuspäällikkö Jorma Jokela käyttämässä Väisälän interferenssikomparaattoria. (Kuva Maanmittauslaitos)

Nummelan 864 metriä pitkää viivaa käytetään maailman tarkimpien elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen.

MITTAUKSET Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan Kaukoidästä asti.

Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys. Kyseisen 864 metriä pitkän viivan etäisyys päästä päähän tiedetään alle millimetrin kymmenesosan tarkkuudella.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen. Normaaliperusviivan mittaaminen on osaamisen ja sääolojen puolesta vaativa projekti.

Alun perin Nummelan normaaliperusviivan avulla saatiin mittakaavan perusta Suomen kartoille. Nykyisin viivaa käytetään maailman tarkimpien elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen. Se tuo Nummelaan asiakkaita ympäri maailmaa tarkistamaan laitteitaan. Tällaista tarkkuutta tarvitaan esimerkiksi patojen, siltojen ja ydinvoimaloiden rakentamiseen sekä uusien tarkimpien etäisyyden mittauslaitteiden kehitystyössä.

Normaaliperusviivan etäisyyden tarkistaminen on tutkijoiden kielellä nimeltään interferenssimittaus. Sen kenttätöitä tehtiin viime syksynä aina kun sää sen salli.

– Kyseessä on osaamisen ja sääolojen puolesta vaativa projekti. Mittaus tehdään Väisälän interferenssikomparaattorilla, joka mittaa pituutta peilien välillä heijastuvien valonsäteiden avulla. Tästä syystä mittaus vaatii oikeanlaiset sääolosuhteet. Syksyllä öisin paksu pilvisyys tarjoaa parhaat olosuhteet, jolloin teimme mittauksia niin pitkään kuin oli mahdollista, kertoo tutkimuspäällikkö Jorma Jokela Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Nummelassa käytettävän mittausmenetelmän kehitti akateemikko Yrjö Väisälä, joka tunnetaan maineikkaana geodeettina, tähtitieteilijänä ja fyysikkona. Nummelan soraharju valikoitui normaaliperusviivan paikaksi vakaan maaperänsä ansiosta.

Vuodesta 1947 lähtien viivan pituus on vaihdellut ainoastaan 0,7 mm. Alustava mittaustulos tuoreista mittauksista on millimetrin kymmenesosan tarkkuudella sama kuin viimeksi vuonna 2013 eli 864122,9 millimetriä.

Suomessa kehitetty menetelmä tunnetaan kansainvälisesti, mutta mittakaavan siirto on ollut myös suosittu osaamisen vientituote. Nummelan mittakaava on viety jo noin 30 maahan, muun muassa Viroon, Liettuaan, Itävaltaan, Saksaan, Espanjaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

Lue myös: Vuosi 2024 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi – suurin lumensyvyys oli 127 senttimetriä

Kommentoi Facebookissa