Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Yhdysvaltojen yliopistopelaajista koottu olympiajoukkue otti sensaatiomaisen voiton Neuvostoliiton puna-armeijan ammattilaisista Lake Placidissa 1980.

Yhdysvaltojen yliopistopelaajista koottu olympiajoukkue otti sensaatiomaisen voiton Neuvostoliiton puna-armeijan ammattilaisista Lake Placidissa 1980. (Kuva AOP)

Lake Placidin jääkiekkoihmeestä on kulunut 40 vuotta. Jos Leijonat olisi voittanut ratkaisevassa ottelussa Yhdysvallat, olisi amerikkalaisten kansallissymboliksi mielletty sankaritarina jäänyt toteutumatta.

JÄÄKIEKKO Helmikuun 24. päivänä tuli kuluneeksi 40 vuotta kaikkien aikojen jääkiekkoihmeeksi kutsutusta Yhdysvaltain joukkueen saavuttamasta olympiavoitosta Lake Placidin olympiakisoissa. Yliopistopelaajista kootulla joukkueella ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia edes mitaleille, mutta joukkue voittikin itsensä Neuvostoliiton.

Yhdysvallat onnistui pääsemään loppusarjaan sijoituttuaan alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon. Loppusarjan ensimmäisessä ottelussaan amerikkalaiset voittivat Neuvostoliiton lyömättömänä pidetyn puna-armeijan ammattilaisista kootun joukkueen 4-3. Ihme oli melkein valmis.

– Ajattelin ensin syöttää, mutta yhtäkkiä tuli tunne, että pitäisi laukoa. Meni sisään, muistelee hyökkääjä Mike Eruzione Golden Ice -kirjassa voittomaaliaan Neuvostoliittoa vastaan.

Yhdysvaltojen jääkiekkovoittoa Neuvostoliitosta on hehkutettu jopa kylmän sodan ratkeamisen alkunäytökseksi. 1970-luvulla Yhdysvallat oli kulkenut poliittisesta nöyryytyksestä toiseen muun muassa Vietnamin sodan, öljykriisin ja Iranin panttivankidraaman kautta.

Neuvostoliitto oli 1980 vielä voimansa tunnossa. Edes CIA ei osannut arvioida, että 11 vuotta myöhemmin sosialistinen jättivaltio tulisi romahtamaan taloudelliseen mahdottomuuteensa.

Sensaatiomaisesta jääkiekkovoitosta tulikin poliittinen symboli ja amerikkalaisten urheilutarinoiden klassikko. Lake Placidin ihmeestä on tehty kaksi elokuvaakin.

Mutta sitä ei ole paljoa muisteltu, ettei voitto Neuvostoliitosta vielä ratkaissut Yhdysvaltojen olympiakultaa. Toisessa loppusarjapelissään Yhdysvaltojen oli voitettava Suomi.

Vuonna 1980 Suomessa pelattiin vielä puoliammattilaistasolla. Jääkiekko oli Suomessa nousussa, mutta kotimaassa Leijonat miellettiin kuitenkin luuseriryhmäksi tarjottuaan arvokisapettymyksiä vuodesta toiseen. Yhtään aikuisten arvokisamitalia Leijonat ei ollut vielä voittanut.

Käänne oli tuloillaan. Vuonna 1978 Suomi oli jo voittanut nuorten EM-kultaa kukistettuaan jatkosarjan ratkaisevassa ottelussa Neuvostoliiton. Voittomaalin viimeisteli muuan Jari Kurri, joka valittiin Lake Placidin joukkueeseen.

– Olihan se kova juttu päästä siihen turnaukseen. Olin nuori kundi, eikä hirveästi A-maajoukkuetason pelejä ollut alla. Meillä oli niin sanottu junnuketju, joka lähti sinne. Kallu (päävalmentaja Kalevi Numminen) rohkeasti valitsi meidät mukaan. Mun lisäkseni Timo Suden ja Jarmo Mäkitalon, muisteli Kurri Lake Placidin kokemustaan muutama vuosi sitten Sport Contentille.

Kurri ei vielä ollut Leijonien ykkösketjussa.

– Ei hirveästi peliminuutteja tullut, mutta kyllä sen turnauksen aikana pelaajana kasvoi. Ja olihan se kova juttu asua olympiakylässä, istua Mietaan (Juha Mieto) kanssa samassa huoneessa pikkupoikana. Onhan ne sellaisia muistoja, jotka toimii aina. Huima juttu kaikin puolin, Kurri jatkaa.

Lake Placidissa Suomi aloitti kehnosti häviämällä Puolalle 4-5. Puola kuitenkin hävisi Hollannille ja Suomi käytännössä varmisti paikkansa neljän joukkueen loppusarjaan voittamalla olympiajääkiekkoon 12 vuoden tauon jälkeen palanneen Kanadan 4-3.

Loppusarjan Leijonat aloitti 3-3 -tasapelillä Ruotsia vastaan. USA-ottelussa Leijonilla oli mahdollisuus voittaa vielä olympiahopeaa ja auttaa Neuvostoliitto tai Ruotsi kultamitaleille. Luvassa olikin kaikkien aikojen jännitysnäytelmä, joka alkoi sunnuntaina Suomen aikaa parhaaseen katseluaikaan kello 18.

Suomi pelasi kaksi erää vahvasti. Jukka Porvari maalasi Leijonat avauserässä 1-0 -johtoon ja toisessa erässä Mikko Leinonen teki Leijonien 2-1 -johtomaalin. Maalivahti Jorma Valtonen otti useita huippupelastuksia.

– Valtonen oli uskomaton. Ajattelin, että hän pelaa elämänsä pelin ja pilaa päivämme, muistelee Neuvostoliitto-pelin ratkaisija Eruzione Golden Ice -kirjassa.

Toisella erätauolla Yhdysvaltojen joukkueen valmentaja Herbert Brooks herätti joukkueensa ytimekkäällä viestillä:

– Jos nyt häviätte noille suomalaisille, muistatte sen v***u hautaan saakka.

Leijona ei enää ärjynyt. Yhdysvallat kiri 4-2 -voittoon ja olympiakultaan. Suomi jäi olympiaturnauksessa neljänneksi.

Lake Placidissa Suomi olisi voittanut kultaa, jos otteluissa olisi pelattu vain kaksi erää. Alkusarjassa Suomi johti Neuvostoliittoakin vastaan kolmannessa erässä vielä 2-1, mutta hävisi 2-4. Suomen pelaajat eivät olleet vielä täysammattilaisia, eikä kunto oikein riittänyt kovissa kansainvälisissä peleissä 60 minuutin huippuesitykseen.

– USA:ta vastaan meillä oli kaikki mahdollisuudet. Hävittiin se muistaakseni 2-4. Pääsin siinä ampumaan tolppaan ihan loppupuolella, muistelee Jari Kurri.

Historiankirjoituksissa Yhdysvaltojen Suomi-ottelu unohdettiin. Miracle on the Ice -hehkutuksissa keskitytään muistelemaan voittoa Neuvostoliitosta ja sinänsä ansaitusti. Mutta voitolla Suomestakin oli ihan yhtä lailla merkitystä, kun se oli kullan kannalta kuitenkin ratkaiseva ottelu.

Lake Placidin Suomi-ottelu on yhä Yhdysvaltojen historian suurimman tv-yleisön kerännyt jääkiekko-ottelu. Peliä katsoi tv:stä noin 30 miljoonaa amerikkalaista. Edes 2002 ja 2010 olympiafinaalit Kanadaa vastaan, jotka Yhdysvaltojen NHL-pelaajat hävisivät, eivät yltäneet vastaaviin katsojalukuihin.

Suomessa Lake Placidin turnaus jäi historiaan vain yhtenä jääkiekkopettymyksenä muiden joukossa. Siihen aikaan urheilujournalismi ei ollut kaksisella tasolla, jotta suomalaisen jääkiekon kansainvälistä kehitystä olisi pystytty analysoimaan sen enempää.

Todellisuudessa suomalaisen jääkiekon pelaajakehitys oli jo valtavassa nosteessa. Kurri siirtyi Lake Placidin kisojen jälkeen NHL:ään ja pelasi siellä huikean uran voittaen viisi Stanley Cupia.

Olympialaisiin Kurri osallistui toisen kerran vielä Naganossa 1998, jolloin Suomi oli jo aivan toisenlaisessa tilanteessa. NHL pääsi ensi kertaa olympialaisiin mukaan ja Leijonat kaatoi pronssiottelussa Kanadan NHL-tähdet 3-2 Kurrin tehtyä ottelussa viimeisen maajoukkuemaalinsa.

Naganon olympiamitali oli Leijonille jo kolmas. Calgaryssa 1988 Suomi kaatoi loppusarjan päätöspelissä Neuvostoliiton 2-1 ja voitti hopeaa. Lillehammerissa 1994 Suomi hävisi koko turnauksessa vain yhden erän, mutta jäi siitä huolimatta pronssille.

Lake Placidissa Leijonien mitaliputket olivat vielä kaukainen haave. Kukaan ei osannut kuvitellakaan, miten lähellä Neuvostoliiton hajoaminen ja Suomen nousu jääkiekon huippumaaksi olivatkaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Sadasosatappio teki Juha Miedosta legendan – ratkaisiko parta olympiakullan?

Kommentoi Facebookissa