MATKAILU Ulkomaisten matkailijoiden määrä Pohjoismaiden Lapissa – Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa – elpyi nopeasti koronavuosien jälkeen ja jatkaa erityisesti Suomessa ja Norjassa vahvaa kasvuaan. Vuonna 2023 Lapin alueille rekisteröitiin yhteensä 3,7 miljoonaa ulkomaista yöpymistä, ja kasvua oli lähes viidennes edellisvuoteen verrattuna.
Vuositasolla Suomen Lapin alueen markkinaosuus yöpymisistä on puolet, Norjan 40 prosenttia ja Ruotsin 10 prosenttia. Talvella Suomen Lapin osuus on kuitenkin selvästi suurempi, 76 prosenttia, kun taas Norjan osuus on 17 ja Ruotsin 6 prosenttia. Ulkomaiset yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät viime talvena joulukuusta 2023 helmikuuhun 2024 niin Suomeen, Norjaan kuin Ruotsiinkin.
– Suurimmat matkailijavirrat talvella tulivat Isosta-Britanniasta, ja heistä lähes 90 prosenttia matkasi Suomen Lapin kohteisiin, 8 prosenttia Norjaan ja 3 prosenttia Ruotsiin. Seuraavaksi suurimmat talvimatkailun lähtömaat Pohjoismaiden Lapin alueille olivat Ranska, Saksa ja Alankomaat, Visit Finlandin asiantuntija Susanne Heikkinen kertoo.
Kesäsesonkina ulkomaiset matkailijat suosivat erityisesti Norjan Lappia, jonka yöpymiset myös lisääntyivät, kun taas Suomen pohjoisilla alueilla yöpymiset vähenivät hieman edelliskesään verrattuna. Innokkaimpia Lapin kesämatkailijoita ovat saksalaiset, joiden kesäsesongin yöpymisistä Norjan Lapin osuus oli 77 prosenttia, Suomen 14 prosenttia ja Ruotsin 9 prosenttia.
Saksan jälkeen suurimpina kesämatkailun lähtömaina olivat lähimarkkinat eli Suomi, Ruotsi ja Norja. Naapurimaiden jälkeen lähtömaiden listalla olivat Alankomaat sekä Sveitsi, joista molemmista Norjan Lapin osuus oli reilu 70 prosenttia, Suomen vajaa 20 prosenttia ja Ruotsin noin 10 prosenttia.
– Norjan kesässä erityisesti Hurtigruten, Lofootit ja Nordkapp houkuttelevat matkailijoita vuonomaisemineen. Myös Suomen Lapissa on valtavasti kasvupotentiaalia, ja alueen toimijat panostavat pitkäjänteisesti sen kehittämiseen. Suomen Lapin ainutlaatuinen luonto, monipuoliset aktiviteetit ja majoitusvaihtoehdot tarjoavat matkailijoille myös ainutlaatuisia elämyksiä, Heikkinen jatkaa.
Norjan Lapin alueiden matkailu kasvaa ulkomaisen kysynnän lisäksi myös kotimaisen kysynnän voimin. Norjalaisten yöpymiset Norjan Lapin alueen majoitusliikkeissä kasvoivat sekä viime talvena että kesänä yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suomen Lapin alueella kehitys oli täysin päinvastainen.
– Kotimaiset yöpymiset majoitusliikkeissä vähenivät viime talvena lähes viidenneksen ja kesällä seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ruotsissa sen sijaan nähtiin talvella maltillista kasvua, kun yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia, mutta kesällä ne laskivat saman verran, Heikkinen kertoo.
Viime talvena pohjoisten alueiden kotimaisten yöpymisten osuus kaikista yöpymisistä oli Norjassa reilu 60 prosenttia, Ruotsissa noin puolet ja Suomessa vajaa neljännes. Kesällä Lapin alueiden kotimaisten yöpymisten osuudet eivät Norjassa ja Ruotsissa juuri muutu talven osuuksista.
Sen sijaan Suomen Lapin alueella tilanne on päinvastainen talven kanssa – kotimaisia yöpymisiä on kesäsesongin aikana peräti kolme neljäsosaa kaikista yöpymisistä majoitusliikkeissä.
Lue myös: Pahimpana päivänä kolisi joka toinen minuutti – liikennevahinkopiikit ajoittuvat lumipyryihin
Kommentoi Facebookissa