Kymmeniätuhansia lintuja liikkeellä – valkoposkihanhien syysmuutto etenee vauhdilla

Valkoposkihanhia Kontiolahden Pöllönvaarassa. (Kuva Jari Kontiokorpi/ Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Arvioidaan, että iso osa valkoposkihanhista on saapunut pimeän aikana Suomen alueelle.

VALKOPOSKIHANHET Viime viikonloppu ja alkanut viikko on tuonut lukuisia valkoposkihanhia Suomeen. Jakson suurimmat havainnot tehtiin lauantaina 28.9. Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, jossa havaittiin 40 000 valkoposkihanhea sekä tiistaina 1.10. Päijät-Hämeen Iitin Sääksjärvellä, jossa havaittiin 70 000 valkoposkihanhea.

Viimeisen viikon aikana valkoposkihanhien syysmuutossa on tapahtunut reipasta etenemistä. Barentsinmeren pesimäkannan lintuja on saapunut Suomeen isoja määriä, ja syysmuutto etenee vauhdilla. Syksyn valkoposkihanhimuutto on ollut erikoinen, sillä isoja muuttajamääriä on BirdLife Suomen lintutietopalvelun mukaan havaittu kuitenkin niukasti ajankohtaan nähden. Arvioidaan, että iso osa valkoposkihanhista on saapunut pimeän aikana Suomen alueelle.

Toinen ehkä yllättävä piirre on hanhien reipas eteneminen Suomessa, sillä vastatuulien oletettiin pitelevän lintuja samoilla pelloilla. Perjantain 27.9. Pohjois-Karjalassa toteutetusta varsin kattavasta hanhilaskennassa Polvijärven ja Outokummun peltojen tulokseksi saatiin noin 45 000 lepäilevää ja ruokailevaa valkoposkihanhea. Sunnuntaina 29.9. alueella oli enää muutama tuhat valkoposkihanhea. Valkoposkihanhet jatkoivat ilmeisesti sunnuntaiaamuna muuttoa ja ovat nyt Pohjois-Karjalan lisäksi toisella päälevähdysalueella Itä-Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson laajalla peltovaltaisella alueella.

Jakson isoin muuttajamäärä on laskettu tiistaina 1.10. Savonlinnan Punkaharjulla, jossa laskettiin 18 000 muuttavaa valkoposkihanhea sekä 2 500 lajilleen määrittämätöntä hanhea. Summa on viikon ainoa laskettu viisinumeroinen muuttajamäärä. Syysmuuttoa on tapahtunut tietävästi kuluneen viikon jokaisena päivänä. Esimerkiksi tiistaina 1.10. Vienanmereltä saapui Itä- ja Kaakkois-Suomeen yhteensä muutama kymmenentuhatta valkoposkihanhea. Tänään keskiviikkona 2.10. on ollut kovaa lounaaseen suuntautuvaa hanhimuuttoa Kaakkois-Suomessa.

Levähtäjiä ja ruokailevia valkoposkihanhia on sen sijaan havaittu paljon enemmän. Suurimmat havainnot ovat reilusti yli kymmenentuhannen valkoposkihanhen usealla eri alueella. Esimerkiksi lauantaina 28.9. Pohjos-Karjalan Rääkkylässä havaittiin 40 000 valkoposkihanhea sekä tiistaina 1.10. Päijät-Hämeen Iitin Sääksjärvellä havaittiin 70 000 valkoposkihanhea.

Suomalais- ja saksalaistutkimusten GPS-lähetinhanhista vain yksi on paikannettu Suomeen. Paikannus on tehty Pohjois-Karjalan Liperiin, mutta ison dataviiveen takia todellisuudessa lähetinhanhia lienee jo useampi Suomessa. Tämä varmistuu lähipäivinä.

Mutta miltä vaikuttaa säätila lähiaikoina, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

– Valkoposkihanhien päämuutolle vallitsee hyvä sää seuraavien kolmen päivän aikana. Tuuli on sopiva jo tänään, mutta iltapuolella sadealue Itä-Suomessa voi hillitä vielä lähtöä. Erityisen hyvä muuttosää vallitsee huomenna torstaina, kun heikko tuuli käy pohjoisesta ja pieni korkeapaineen selänne vallitsee Suomessa ja Vienassa.

– Sen jälkeen läntinen tuuli voi siirtää hanhia Suomen kaakkoispuoliselle reitille. Näillä näkymin hyvää muuttosäätä on taas sunnuntaina ja maanantaina. On vaikea sanoa tuoko oiva muuttosää vain lisää hanhia Suomeen, vai joko täällä olevat hanhet lähtevät suurin joukoin pois, Koistinen miettii.

Karkeasti arvioiden Suomessa on nyt muutama satatuhatta valkoposkihanhea, tai ehkä jopa neljäsosa koko Barentsinmeren valkoposkihanhikannasta. Pieni osa kannasta on jo jättänyt Suomen tai ohittanut Suomen rajan kaakkoispuolelta.

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoitti ympäristöministeriö.

Lue myös: Tunturihaukka pesi ensimmäistä kertaa koskaan keinopesään – poikasia syntyi Pohjois-Lapissa kolme

Kommentoi Facebookissa