Kuinka pääministeri oikein aikoinaan rikastui? – Valtionyhtiö lainasi rahat, Sipilä sai miljoonavoitot

Miksi valtionyhtiö rahoitti Juha Sipilän henkilökohtaisia liiketoimia? Siihen ei uusi kirjakaan anna vastausta

Miksi valtionyhtiö rahoitti Juha Sipilän henkilökohtaisia liiketoimia? Siihen ei uusi kirjakaan anna vastausta. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Uusi kirja kertoo keskustatahojen sekä Juha Sipilän kummallisia kuvioita sisältäneistä liiketoimista.

PÄÄMINISTERI Toimittaja ja kirjailija Jarno Liski on yhdessä Yleisradion toimittaja Jyri Hännisen kanssa julkaissut kirjan Keskustan valtakunta – kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta (Into). Teoksessa suuren roolin saa Nuorisosäätiö entisine johtajineen, jotka ovat epäiltynä useista rikoksista. Kirja kuvaileekin, kuinka keskustataustaiset yhteisöt pyörittävät pimeää rahaa rakennushankkeiden kautta.

Keskeisessä roolissa on myös keskustan puheenjohtajaksi vauhdilla noussut liikemies Juha Sipilä. Kirja lupaa avata, kuinka Sipilä rikastui ja kuinka hänen liikemiestaustansa on näkynyt myös pääministerin työssä – ja minkälaisia bisnesmahdollisuuksia Sipilä on järjestänyt verkostoilleen Suomen pääministerinä.

Sipilä on tuttu aihe vapaana toimittajan työskentelevälle Jarno Liskille, joka oli yksi Ylegate-kirjan kirjoittajista. Aikakauslehti Seura julkaisi aikoinaan myös poikkeuksellisen suorasanaisen analyysin Sipilän liikemiesurasta ja siitä, kuinka nykyisestä pääministeristä tuli miljonääri. Sipilä ei antanut haastattelua Liskin kirjoittamaan artikkeliin, eikä nykyisin edes vastaa hänen haastattelupyyntöihinsä.

Siksi ilman vastauksia jääkin edelleen erikoinen myyntikuvio, jossa Sipilä teki valtion rahoituksella miljoonavoitot. Nokia-taustaisen Lauri Kuokkasen Solitra Oy valmisti matkapuhelimissa tarvittavia taajuussuodattimia, joiden kysyntä räjähti 1990-luvun alussa. Yhtiössä työskennellyt nuori diplomi-insinööri Sipilä oli 40 000 markan osuudella vähemmistöomistaja.

Vuonna 1993 Solitrasta tuli Rautaruukin tytäryhtiö, kun Kuokkanen myi osuutensa valtionyhtiölle. Solitran toimitusjohtajaksi nostettiin Juha Sipilä, joka perusti Solifil-nimisen pöytälaatikkoyhtiön. Sipilä omisti Solifilistä kolme neljäsosaa, ja Sipilä halusi ostaa koko Solitran.

Valtionyhtiö Rautaruukki myikin Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä. Valtaosan rahoista kauppaan – yli 30 miljoonaa markkaa – Sipilälle lainasi erikoisesti Rautaruukki itse. Vakuutena olivat vain kyseiset osakkeet, kauppahinta oli kokonaisuudessaan 50 miljoonaa.

Vain reilua vuotta myöhemmin Sipilä myi osuutensa nelinkertaisella hinnalla amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille. Kauppahinta oli nyt lähes 200 miljoonaa markkaa.

”Rautaruukin toiminta vaikuttaa erikoiselta. Järjestelyssä Rautaruukki ei pienentänyt riskiään mutta varmisti, että kaupan onnistuessa yli odotusten Sipilä saisi pitää voitot.”

Rautaruukin hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin keskustan Paavo Väyrynen ja kauppa- ja teollisuusministerinä puolueveli Seppo Kääriäinen.

Liski on pyrkinyt selvittämään mitä oikein tapahtui. Mutta silloiset Rautaruukin johtajat eivät muista, miksi Sipilän liiketoimia rahoitettiin valtionyhtiön toimesta, yksi asioista vastannut johtaja on kuollut. Ja Sipilä itse ei vastaa.

Lue myös: Seura syyttää – Sipilä käytti veronmaksajien rahoja ja hyvä veli -verkostoa rikastuakseen

Kommentoi Facebookissa