Kiistellyllä glyfosaatilla voi nopeuttaa sadon kypsymistä – keino on kielletty Suomessa

Glyfosaatti on eniten myyty kasvinsuojelussa käytettävä tehoaine Suomessa ja sitä löytyy eri tuotteista.

Glyfosaatti on eniten myyty kasvinsuojelussa käytettävä tehoaine Suomessa ja sitä löytyy eri tuotteista. (Kuva AOP)

Tukes muistuttaa, että glyfosaattia ei saa käyttää viljan pakkotuleennuttamisessa.

GLYFOSAATTI Kiistelty kasvinsuojeluaine glyfosaatti on noussut viime päivinä jälleen keskustelun kohteeksi. Kaliforniassa valamiehistö on päättänyt, että syöpään kuoleva mies saa Roundup-kasvimyrkyn valmistajalta Monsantolta satojen miljoonien dollarien korvaukset.

Mies oli hoitanut työkseen koulujen piha-alueita ja myrkyttänyt rikkakasveja jopa 30 kertaa päivässä. Glyfosaatti on tehoaine, jota käytetään rikkakasvien torjuntaan tarkoitetuissa valmisteissa.

Kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön IARC:n mukaan glyfosaatti on karsinogeeninen aine, eli se voi altistaa syövälle. Euroopan elintarvikeviranomaisen EFSA:n ja kemikaaliviraston ECHA:n mukaan asiasta ei kuitenkaan ole riittävää näyttöä. Suomi kannatti EU:ssa glyfosaatin käytön jatkoluvan hyväksymistä vuoteen 2022 asti.

Nyt turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamisessa eli sadon kypsymisen nopeuttamisessa on Suomessa kielletty.

Paikoitellen vilja on epätasaisesti tuleentunutta, mikä saattaa houkutella tasaisen tuleentumisen varmistamiseen kielletyin keinoin. Tukes ottaa viljoista jäämänäytteitä, jos sadon kohdalla on vahva epäily glyfosaatin väärinkäytöstä.

– Näyte kuitenkin otetaan vain, jos sen ottamiseen on riittävän hyvät perusteet. Kasvinsuojeluaineruisku syksyisellä pellolla ei vielä tarkoita, että pellolle levitetään laittomasti kasvinsuojeluaineita, Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila sanoo.

Kasvinsuojeluaineiden väärinkäyttö aiheuttaa sanktioita maataloustukiin. Sadon käyttäminen elintarvikkeeksi tai rehuksi kielletään, jos siitä aiheutuu vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Tukes muistuttaa myös, että tiettyjen glyfosaattia sisältävien valmisteiden käyttö on sallittu juolavehnän torjuntaan tuleentuneesta ohra- ja kaurakasvustoista, jos viljan jyvän kosteus on alle 30 prosenttia ja sato käytetään eläinten rehuksi.

Kasvinsuojeluaineiden käytön valvontaa tekevät elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eli ELY-keskukset Tukesin ja Maaseutuviraston ohjeistuksen mukaisesti.

Lue myös: Syöpäriskiä aiheuttava vai turvallinen? – Suomi äänesti rikkakasvimyrkky glyfosaatin jatkoluvan puolesta

Kommentoi Facebookissa