RUOKA Kala on keväisen kevyttä, helposti valmistuvaa ja näyttävää tarjottavaa – siksi se on täydellinen valinta pääsiäispöytään. Tänä vuonna kalan kanssa tarjotaan sesongissa olevaa parsaa.
Suomessa on perinteisesti nautittu kalaruokaa pitkäperjantaina – ja tätä tapaa voi mainiosti jatkaa koko pääsiäisen ajan. Kevyt ja herkullinen kala sopii osaksi mitä tahansa pääsiäisen ateriaa..
Pannusiika ja parsa ovat herkullinen ja helppotekoinen ateria, jonka voi valmistaa isommallekin joukolle. Annos saa raikkautta ja täyteläisyyttä sitruunajugurttikastikkeesta. Suorastaan ravintolatason annoksen saa valmistamalla kermaista parsarisottoa, jonka kanssa tarjoillaan paistettua nieriää ja yrttisalaattia. Annoksissa käytettävää kalaa voi myös helposti vaihtaa sen mukaan, mitä kalatiskillä on tarjolla.
Moni aloittaa pääsiäisenä mökkikauden, ja samalla käynnistyy usein myös grilli- ja savustuskausi. Näihin pääsiäisresepteihin voi mainiosti käyttää myös grillattua tai savustettua kalaa, samoin pannusiian kaveriksi tulevat parsat paistuvat grillissä herkullisiksi.
Pääsiäisateriaa voi täydentää erilaisilla alkuruuilla. Kannattaa kokeilla esimerkiksi lohipastramia, jääkellarin lohta tai saaristolaisleivälle annosteltua lohimoussea tai skagen-tahnaa. Näitä herkkuja löytyy myös valmiina useilta kalatiskeiltä.
Mäti kuuluu monen juhlapöytään ympäri vuoden. Sitä voi tarjota sellaisenaan tai yhdistettynä ruoka-annoksiin. Mätejä löytyy pakasteena ympäri vuoden, ja niitä voi olla tarjolla myös palvelutiskeissä hyvin varustetuissa ruokakaupoissa.
Ohessa Pro Kalan herkullisia reseptejä!
Pannusiikaa ja paistettua parsaa sitruunajogurtin kera
4 pannusiikaa (tai siikafileetä, kirjolohta tai kuhaa)
suolaa, pippuria
voita, öljyä
1 nippu vihreää parsaa
voita, oliiviöljyä
suolaa, sokeria, mustapippuria
sitruunankuorta raastettuna
parmesaaniraastetta
Sitruunajogurttikastike:
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1/2-1 tl hunajaa
1 tl dijon-sinappia
suolaa, sokeria, mustapippuria
1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki kastikeainekset yhteen. Laita kastike jääkaappiin odottamaan.
Käsittele parsat: huuhdo ne ja napsauta puinen tyvi pois. Kuori tarvittaessa. Lisää pannulle hieman öljyä ja voita paista parsoja, kunnes ne pehmenevät, mutta säilyttävät purutuntuman. Mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa pannusiikojen kylkeen muutama viilto, mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna toinen pannu ja paista kalat oliiviöljyssä ja voissa molemmin puolin, kunnes pinta on kullanruskea ja kala mehevää.
Kokoa annos: Asettele lautaselle parsaa, paistettua siikaa ja viimeistele raastetulla sitruunankuorella ja parmesaanilla. Lusikoi päälle kastiketta tai tarjoile kastike erikseen.

Kermainen parsarisotto ja paistettu nieriä yrttisalaatilla
Risotto:
2 dl risottoriisiä (esim. arborio)
5 dl kuumaa kasvislientä
1 dl valkoviiniä (tai lisää kasvislientä)
1 pieni salottisipuli, hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl mascarponea
1 nippu vihreää parsaa
sitruunankuorta raastettuna
mustapippuria maun mukaan
Paistettu nieriä:
600 g nieriää
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
sitruunankuorta raastettuna
Annoksen päälle: parmesaania
Yrttisalaatti:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa
reilusti yrttejä: esim. rucolaa, oreganoa
3-4 kumkvaattia
Valmista ensin sitruunaöljy sekoittamalla oliiviöljy, sitruunamehu ja suola yhteen. Leikkaa yrteistä sopivia oksia ja yhdistä ne kulhossa sitruunaöljyn kera. Leikkaa kumkvaatit ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne yrttisalaatin joukkoon.
Aloita sitten risoton valmistus: kuori ja hienonna sipuli, kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä ja voissa kattilassa. Lisää risottoriisi ja sekoita, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna imeytyä. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan jatkuvasti sekoittaen.
Huuhtele parsat ja kuori tarvittaessa. Leikkaa parsat paloiksi. Paista parsapalat erillisessä pannussa voiöljyseoksessa. (Jos haluat, leikkaa parsannuput irti, paista ne erikseen ja säästä annoksen koristeluun.) Mausta suolalla ja ripauksella sokeria.
Jos haluat risottoon vaaleanvihreän värin, soseuta noin kolmannes kypsistä parsapaloista vesitilkan kanssa. Lisää parsasose ja parsapalat risottoon kypsennyksen loppuvaiheessa.
Lisää lähes valmiin risoton joukkoon myös mascarpone ja parmesaani. Jatka sekoittamista, kunnes risotto on täyteläistä, mutta ei liian paksua. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Mausta mustapippurilla ja sitruunankuorella.
Risoton valmistuessa kuumenna pannu ja lisää siihen voi sekä öljy. Mausta nieriäfilee(t) suolalla ja pippurilla. Paista keskilämmöllä noin 3–4 minuuttia per puoli, aloita nahkapuolesta, käännä ja paista vielä hetki, kunnes kalan pinta on kauniin kullanruskea ja kala on mehevää.
Annostele lautaselle risottoa, asettele päälle kalapala ja koristele annos paistetuilla parsannupuilla. Nostele annoksen päälle yrttisalaattia. Raasta pinnalle vielä parmesaania.
Vinkki: laita loppu mascarpone kulhoon, sekoita joukkoon sitruunamehua, suolaa ja ripaus sokeria ja tarjoile sitruunamascarpone risoton kaverina.
Lue myös: Viisi syytä lisätä kalaa ruokavalioon – terveellinen ruoka tuo virtaa kevääseen
Kommentoi Facebookissa