Jussi Halla-aho jatkaa eduskunnan puhemiehenä – vaikuttavatko protestiäänet presidentinvaaleihin?

Puhemiesvaalissa Jussi Halla-aho sai vain 91 ääntä. (Kuva Eduskunta)

Varapuhemiehinä jatkavat kokoomuksen Paula Risikko ja SDP:n Tarja Filatov.

EDUSKUNTA Eduskunnan täysistunnossa valittiin tiistaina 6. helmikuuta puhemieheksi perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin kokoomuksen Paula Risikko ja toiseksi varapuhemieheksi SDP:n Tarja Filatov.

Halla-aho, Risikko ja Filatov valittiin puhemiehistöön myös kesällä 2023. Eduskunta valitsi heidät jatkamaan tehtävissään myös vuoden 2024 valtiopäivien ajan. Puhemiesvaalissa Halla-aho sai 91 ääntä. Ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa Risikko sai 152 ääntä ja toisen varapuhemiehen vaalissa Filatov 131 ääntä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen oli ilmoittanut ennen puhemiesvaalin alkamista, että ryhmä ei aio tukea Halla-ahoa.

– Pidän protestointia hiukan yllättävänä keskisormen näyttönä niille, jotka äänestivät minua presidentinvaaleissa ja joista suuri osa tällä hetkellä on pohtinut omaa äänestyskäyttäytymistään toisella kierroksella. Tämä näytelmä nyt selvensi monien osalta, miten he toimivat, Jussi Halla-aho kommentoi tiedotustilaisuudessa puhemiesvaalin jälkeen.

Presidentinvaalien toisella kierroksella vastakkain ovat kokoomuksen Alexander Stubb ja vihreiden tukeman valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto.

Presidentti Sauli Niinistö sai vuonna 2010 puhemiesvaaleissa myös vastalauseen suurelta määrältä kansanedustajia ja vain 89 ääntä. Kansanedustajat osoittivat mieltään Niinistön ajamaa säästölinjaa vastaan.

Lue myös: Presidentinvaalien kärkikaksikko oli selvä – Alexander Stubb ja Pekka Haavisto toiselle kierrokselle

Kommentoi Facebookissa