Historiallinen suomalaissaavutus – Olympiakomitea ei ensin suostunut tukemaan

Suomen miesten koripallomaajoukkue selvitti karsintojen kautta tiensä Tokion 1964 olympialaisiin.

Suomen miesten koripallomaajoukkue selvitti karsintojen kautta tiensä Tokion 1964 olympialaisiin. (Kuva AOP)

Vuoden 1964 miesten koripallomaajoukkue on viimeisin suomalainen palloilujoukkue, joka karsintojen kautta on saavuttanut paikan kesäolympialaisiin.

KORIPALLO Mikä on ainoa suomalainen palloilujoukkue, joka on saavuttanut paikan kesäolympiakisoihin karsintojen kautta? Vastaus on miesten koripallomaajoukkue, joka selvitti tiensä Tokion 1964 olympiakisoihin.

Miesten olympiajalkapalloturnauksessa Suomi on ollut mukana neljästi, mutta ei kertaakaan ansainnut paikkaansa karsinnoista. 1912 ja 1936 Suomi pääsi olympiajalkapalloon ilmoittautumalla, 1952 kisaisäntänä ja 1980 boikotin avulla.

Suomen Koripalloliitto perustettiin 1939. Toisen maailmansodan jälkeen laji sai Suomessa nostetta ja EM-kisoissa Suomi olikin mukana yhdeksän kertaa peräkkäin 1951-67.

Helsingin 1952 olympiakisojen koripalloturnauksessa Suomi oli mukana isäntämaana. Tennispalatsissa pelatussa turnauksessa Suomi hävisi kaikki kolme otteluaan Meksikon voitettua Suomen 66-48, Neuvostoliiton 47-35 ja Bulgarian 65-64.

Yksilölajeja Suomessa arvostettiin enemmän. Ajan asenteiden suhteen on kuvaavaa, ettei Suomen Olympiakomitea ensin ollut valmis rahoittamaan Suomen koripallomaajoukkueen matkaa Tokion olympialaisten karsintoihin, jotka pelattiin Sveitsin Genevessä.

Suomen joukkueen valmentaja Kalevi Tuominen sai aikaan kuitenkin kompromissiratkaisun. OIympiakomitea kustantaisi Sveitsin reissun kulut, jos Suomi saavuttaisi kisapaikan.

Uhkapeli kannatti. Ratkaisevassa karsintaottelussa Suomi voittikin Bulgarian ja varmisti kisapaikkansa.

Kunnianhimoa suomalaisilla riitti, eikä pelkkä kisapaikka tyydyttänyt nälkää. Tokion kisoihin ei lähdetty turisteina, vaan valmistautuminen oli huolellista kaikkine leirityksineen. Suomen pelaajat olivat amatöörejä, mutta Tokioon matkanneessa koripallomaajoukkueessa oli jo merkkejä ammattimaistuvasta toiminnasta.

– Puhuimme pelistä koko ajan ja taktiikkakin tuli selkäytimestä. Sitä paitsi en osaa edes sanoa mikä oli harjoittelua ja mikä vapaa-aikaa. Urheilimme vain kaveriporukalla kaikki illat. Osan aikaa oli valmentaja paikalla ja silloin oli ne viralliset harjoitukset, mutta myös kaikki muu työltä jäävä aika käytettiin urheiluun. Se oli silloin parasta hupia ja ajanvietettä, muistelee Suomen joukkueen pelaaja Teijo Finneman Basket.fi -sivustolla.

Tokion olympialaisiin osallistuivat vielä amatööripelaajat. Ammattilaisilla oli lupa osallistua olympiakoripalloon vasta 1980-luvulla. NBA-pelaajat saatiin ensi kertaa mukaan 1992.

Yhdysvaltojen yliopistopelaajien tähdistö oli turnauksen selkeä ykkössuosikki. Eurooppalaisjoukkueista ykkössuosikki oli Neuvostoliitto, jonka pelaajat olivat käytännössä ammattilaisia. Yhdysvallat voitti kultaa voitettuaan loppuottelussa Neuvostoliiton pistein 73-59.

Suomi ei lähtenyt Tokioon todellakaan suosikkina, mutta menestyi odotuksia paremmin. Alkulohkossaan Suomi sijoittui neljänneksi voitettuaan Etelä-Korean 80-72, Australian 61-59 ja Perun 63-59. Yhdysvallat voitti Suomen 77-51, Uruguay 73-55 ja Brasilia 61-54.

Suomi pelasi vielä kaksi sijoitusottelua. Japani voitti suomalaiset 54-45, mutta Meksikosta Suomi otti voiton 73-72.

Suomen sijoitus oli turnauksessa 11:s. Se on Suomen ennätys koko maailman koripalloturnauksissa. Helsingin olympialaisissa Suomi oli 15:s ja vuoden 2014 MM-kisoissa Espanjassa Susijengin sijoitus oli 22:s.

Tokion joukkueen runko pysyi kasassa vielä muutamat EM-kisat. Vuoden 1967 EM-kotikisoissaan Suomi sijoittui peräti kuudenneksi voitettuaan yhdeksästä ottelustaan kuusi.

Noste ei jatkunut enää 1970- eikä 80-luvuilla. Ennen 2010-luvun Susijengi-buumia Suomi selviytyi kotikisojensa jälkeen EM-kisoihin vain 1977 ja 1995. Vuoden 1977 EM-kisoissa Suomi voitti vain yhden ottelun ja 1995 tuli takkiin kaikissa otteluissa.

Nykypäivänä ei ole realismia, että Suomi voisi päästä koripallon miesten olympiaturnaukseen. Olympiakorikseen hyväksytään vain 12 maata ja maanosakiintiöiden takia Euroopasta korkeintaan kuusi.

Suomalaista palloilujoukkuetta ei ylipäätään ole nähty kesäolympialaisissa 40 vuoteen, eikä tulla näkemään myöskään Tokiossa 2021.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tämä legendaarinen jalkapalloturnaus on Suomessa unohdettu

Kommentoi Facebookissa