Heinäkuussa mitattiin kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää – myös Lapissa harvinaisen lämmintä

Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. (Kuvituskuva Fotolia)

Tilastojen mukaan heinäkuu oli Suomessa koko maassa tavanomaista lämpimämpi.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitos kertoo, että Copernicus-ilmastopalvelun mukaan heinäkuun keskilämpötila maailmanlaajuisesti oli 16.91 °C. Tämä on 0,04 °C vähemmän kuin mittaushistorian kuumimman kuukauden keskilämpötila kesäkuussa 2023.

Heinäkuussa päättyi 13 kuukautta kestänyt perättäisten lämpöennätysten jakso.

– Viime vuoden heinäkuun ennätyksestä jäätiin kuitenkin vain erittäin vähän. Myös kulunut heinäkuu oli koko mittaushistorian kontekstissa hyvin kuuma, toteaa toimialajohtaja Hannele Korhonen.

Heinäkuussa 2024 oli kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää. Päivittäinen globaali keskilämpötila saavutti lukemat 17.16 °C ja 17.15 °C heinäkuun 22. ja 23. päivä. Euroopassa heinäkuun lämpötila oli 1,49 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskiarvolämpötila heinäkuussa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli Suomessa koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois- ja Keski-Lapissa oli havaintoasemasta riippuen harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä. Hellepäiviä, eli päiviä, jolloin päivän lämpötila nousee yli 25 asteen, oli jossain päin Suomea yhteensä 20 päivänä. Tämä on neljä päivää yli heinäkuun keskiarvon.

Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Maan pohjoisosassa ja kaakkoiskulmassa hellepäiviä on ollut suunnilleen 5–12 kappaletta, muualla 1–7. Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.

– Hellejaksojen yleistyminen ja piteneminen on yksi ilmastonmuutoksen hyvin tunnetuista seurauksista. Vuodet eivät Suomen leveysasteilla ole veljiä keskenään ja eri kesien välillä hellejaksoissa voi olla suuriakin eroja myös luonnollisen vaihtelun vuoksi. Pitkäaikaiset mittaukset osoittavat kuitenkin kiistatta kesien lämmenneen Pohjois-Euroopassa 1900-luvun alusta lähtien, Korhonen kertoo.

Lue myös: Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi – aurinko paistoi pohjoisessa normaalia enemmän

Kommentoi Facebookissa