Donald Trump nosti myös EU:n tulleja 20 prosenttia – ”Synkkä päivä maailmantaloudelle”

Donald Trump esittelee Valkoisen talon ruusutarhassa määräystä, jolla hän asetti tullit. (Kuva AOP)

Trump on kertonut määränneensä tulleja sen perusteella, kuinka reiluja maat ovat.

YHDYSVALLAT Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti etukäteen vapautuspäiväksi mainostamanaan huhtikuun 2. päivänä suuren tullipaketin, jolla hän on luvannut vapauttaa Yhdysvaltain talouden.

Yhdysvaltain tuontitullit asetetaan lähtökohtaisesti kymmeneen prosenttiin. Sen lisäksi Trump on määrännyt vastavuoroiseksi kutsumiaan tulleja maille ilmoituksensa mukaan sen perusteella, kuinka reiluja maat ovat.

EU-maille asetetaan 20 prosentin tullit, Japanille 24 prosentin ja esimerkiksi Intialle 26 prosentin vastavuoroiset tullit. Kiinalle Yhdysvallat asettaa 34 prosentin tullin, mutta kun maalle asetettiin aiemmin jo 20 prosentin tulli, Kiinan tulli kohoaa 54 prosenttiin. Amerikkalaisten rajanaapurit Kanada ja Meksiko välttyivät toistaiseksi vastavuoroisilta tulleilta.

Presidentti Donald Trumpin ilmoitus nostaa rajusti tuontiveroja on erittäin valitettava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Tämä on synkkä päivä maailmantaloudelle. Kauppasodasta ei hyödy kukaan, ja vähiten Suomen kaltainen pieni viennistä riippuvainen maa. Kauppasodat ovat meille myrkkyä, Pentikäinen arvioi.

– Tuontiverot nostavat hintoja ja vaikeuttavat tavaravirtojen kulkua. Trumpin kauppasota näkyy nopeasti myös amerikkalaisilla kuluttajilla, kun hinnat nousevat ja inflaatio kiihtyy, Pentikäinen arvioi.

Trumpin mukaan tullit kannustavat palauttamaan työpaikkoja ja tehtaita Amerikkaan ja laskemaan kuluttajahintoja. Pentikäinen muistuttaa, että jollakin aikavälillä tuontiverojen avulla voidaan pakottaa yrityksiä siirtämään tuotantoa Yhdysvaltoihin, mutta se vie aikansa. Tehtaan rakentaminen vie vuosia.

– Jokainen yritys myös tietää, että Trumpin kausi loppuu aikanaan, ja kaikille kallis kauppasota voi jäädä historiaan. Siksi kynnys lähteä Trumpin takia rakentamaan tuotantoa Yhdysvaltoihin on korkea, Pentikäinen uumoilee.

Pentikäinen sanoo, että alkanut kauppasota, johon myös EU joutuu vastaamaan, voi leikata Suomen orastavan kasvun kokonaan.

Venäjään kohdistuvista tulleista ei nyt ilmoitettu, mutta Yhdysvaltojen senaatin enemmistö tukee tiukkoja pakotteita Venäjälle siinä tapauksessa, ettei Venäjä suostu pysyvään rauhaan Ukrainan kanssa.

Lue myös: Alexander Stubb tapasi Donald Trumpin Floridassa – jäänmurtajia, politiikkaa ja golfia

Kommentoi Facebookissa